Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat joi că a cerut administrației americane să analizeze posibilitatea impunerii unor taxe suplimentare în valoare de 100 de miliarde de dolari asupra importurilor din China, informează DPA, citată de Agerpres.

Donald Trump a declarat că a ordonat această acțiune „în lumina represaliilor incorecte ale Chinei" la taxele vamale suplimentare introduse săptămâna aceasta de SUA pentru 1.300 de produse de import din China.

„În loc să își corecteze comportamentul incorect, China a ales să ne lovească fermierii și producătorii", a declarat președintele american, conform sursei citate.

Președintele american a mai precizat că i-a cerut reprezentantului SUA pentru comerț, Robert Lightizer, să determine dacă ar fi corecte tarife suplimentare de 100 de miliarde de dolari și căror produse li s-ar putea aplica. De asemenea, Trump i-a cerut secretarului pentru agricultură, Sonny Perdue, să implementeze un plan pentru protecția fermierilor și a intereselor agricole ale SUA.

China a aplicat săptămâna aceasta tarife de retorsiune asupra unor importuri din SUA în valoare de 50 de miliarde de dolari, inclusiv pentru produse cheie cum ar fi soia, grâul, avioanele utilitare și produsele chimice pentru agricultură. De asemenea, potrivit AFP, Beijingul a reclamat Statele Unite la Organizația Mondială a Comerțului.

China a reacționat după ce Washingtonul a prezentat o listă cu 1300 de produse chinezești cărora li se vor aplica tarife; sunt vizate importuri în domeniul aerospațial, al tehnologiei informațiilor și comunicațiilor, al roboticii și al mașinilor-unelte.