ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După uciderea în Yemen a unui militant al Qaeda, eliberat de la Guantanmo in 2009, președintele Donald Trump l-a atacat pe Obama, intr-un mesaj pe Twitter. „122 de deținuți răi, eliberați de administrația Obama de la Gitmo, s-au întors pe câmpul de luptă. Doar altă decizie teribilă!”, a scris Trump.

Donald Trump il acuză pe fostul președinte american că a luat o serie de decizii politice greșite, incepând cu decizia de a închide centrul de detenție de la Guantanamo, elieberându-i pe cei deținuți aici după atentatele de la 11 septembrie, până la strategia fostei administrații în ceea ce privește relațaia cu Rusia.

Conform presei americane, 113 dintre cei 122 de foști deținuți de la Guantanamo, despre care servicii americane de informații au confirmat că s-au„”reangajat” în confruntări, au fost eliberați de predecesorul democratului Obama, republicanul George W Bush, care a început să trimită în ianuarie 2002 presupuși combatanți talibani și din cadrul Al-Qaida în baza navală din Cuba.

Trump a fost dintotdeauna împotriva închiderii centrului de detenție de la Guantanamo, pledând chiar în favoarea unei consolidări a controversatei închisori americane. Trump susținea încă din prima zi a mandatului că nu ar trebui să aibă loc alte eliberări de la Guantanami pentru că aici sun închise persoane foarte periculoase, cărora nu trebuie să li se permită să revină pe câmpul de luptă

La Guantanamo se mai află în prezent 41 de prizonieri.

Potrivit unor date făcute publice de Biroul directorului serviciilor naționale de informații, până la sfârșitul lui iulie 2016, 532 de deținuți au fost eliberați sau transferați în custodia altor guverne, în mandatul lui Bush, iar alți 161 în mandatele lui Obama.

Dintre cei confirmați ca ”recidiviști”, doar nouă au fost eliberați de Obama.

Luni,  Pentagonul anunța că Yasir al-Silmi, care a fost încarcerat la Guantanamo din 2002 și până în 2009, a fost ucis săptămâna trecută în Yemen, într-un atac aerian american vizând o țintă Al-Qaida în Peninsula Arabică.

BBC a scris luna trecută că Abu Zakariya al-Britani, un britanic convertit la islam, încarcerat la Guantanamo timp de aproximativ doi ani, începând din 2002, a murit într-un atac sinucigaș comis în numele grupării jihadiste Statul Islamic împotriva forțelor irakiene în apropiere de Mosul.