ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Donald Trump a fost primul președinte american care a participat la „Marșul pentru viață”. Un eveniment care a luat naștere în urmă cu patruzeci și cinci de ani, dar, pe care, niciun chiriaș de la Casa Albă nu l-a onorat cu prezența. Până acum.

În timpul discursului rostit în fața activiștilor americani pro viață Trump a instituit „Ziua sacralității vieții”, reiterându-și opoziția fermă față de avort și atașamentul față de lupta pentru viață.

„Din ce în ce mai mulți americani sunt tot mai mult pro-viață. Sub administrația mea vom apăra întotdeauna dreptul la viață”, a subliniat Trump în discursul rostit vineri, la „Marșul pentru viață”. „Știm că viața însăși este cea mai mare minune. Vedem aceasta în ochii fiecărei proaspete mame care-și strânge la piept cu brațe iubitoare minunatul, inocentul și gloriosul nou-născut. Vreau să mulțumesc fiecăruia din cei prezenți astăzi aici sau pretutindeni în țară, care lucrează cu inimă mare și devotament neobosit pentru a se asigura că părinții primesc sprijinul iubitor de care au nevoie pentru a alege viața”.

Între timp, Departamentul pentru Sănătate și Drepturile Omului (HHS) a răsturnat toate liniile directoare privind avorturile, stabilite în timpul administrației Barack Obama. Asta va ajuta statele americane conservatoare să poată împiedica organizațiile care oferă servicii menite să „faciliteze” avortul.

Potrivit noului regulament instituit de Departamentul pentru Sănătate, „spitalele, universitățile, clinicile și alte entități care primesc finanțare din programele acestui departament, precum Medicare și Medicaid, vor trebui să certifice faptul că respectă aproximativ 25 de legi federale pentru a proteja conștiința și drepturile religioase. Majoritatea acestor legi vizează proceduri medicale precum avortul, sterilizarea și sinuciderea asistată”.  Așadar, o bătălie greu de dus de-acum înainte de rețeaua Planned Parenthood și altele asemenea ei.

Schimbarea adusă de Administrația Trump dă cale liberă statelor care doresc acest lucru să nu mai îndrepte banii alocați pentru planificare famlială de guvernul federal către organizații pro-avort, ci către organizații care nu fac din servicilie de avort o prioritate a activității lor. Practic, Planned Parenthood, cu filiere în toate statele americane, primea în mod obligatoriu prin lege bani de la bugetul federal. Multe din legislativele statelor americane au votat deja să retragă această fianțare oferită Planned Parenthood după scanadalul uriaș în care această organizație s-a dovedit implicată.

La doar un an de mandat, președintele Trump a fost numit „ Personalitate pro-viață a anului 2017” de către organizația „Operation Rescue” din America. Această recunoaștere i-a fost conferită din mai multe motive: conform organizației, Trump a onorat angajamentele luate în campania electorală cu privire la chestiunile bioetice, a numit o serie de personalități anti-avort la vârful instituțiilor americane (Curtea Supremă și Administrația Prezidențială), a pus în dezbatere  finanțarea publică pentru clinicile în care se fac avorturi și, mai presus de toate, a protejat libertatea de conștiință a personalului medical din SUA.  

În timp ce mass-media occidentale  au aplaudat demersurile unor state de a „eradica„ persoanele cu sindrom Down, Donald Trump a fost vocea cea mai puternică în apărarea lor și a dreptului la viață.  Președintele american a cerut încetarea oricăror discriminări bazate pe anomalii genetice, subliniind „contribuțiile semnificative pe care persoanele cu sindromul Down le aduc societății, familiilor lor, comunităților și națiunii americane”.

Încă din primele zile ale mandatului, Trump a pornit cruciada împotriva  „Obamacare”, programul de asigurări de sănătate introdus de administrația Obama, considerând că aceasta nu a  fost decât un dezastru și o acțiune pro avort. Pentru că printre reglementările puse în aplicare odată cu Obamacare se instituia și obligația societăților de a asigura angajaților lor metode contraceptive și medicamente avortive. La momentul respectiv, Curtea Supremă din SUA a blocat această parte a reformei, dar cultura avortului a fost puternic sprijinită sub administrația Obama, așa că această prevedere a a trecut.

Pe de altă parte, tot la început de mandat, Trump a restabilit "global gag rule”, legea care interzice finanțarea de către SUA a ONG-urilor internaționale a căror activitate vizează advocacy sau servicii pe subiectul avortului.
Interdicția, inutil de amintit, fusese anulată în timpul președinției lui Obama în 2009.

Nu în ultimul rând, tot în timpul „Marșului pentru viață” de vineri, de la Washington, Trump  a invitat Senatul să aprobe legea care va pedepsi medicii care practică întreruperi de sarcină după douăzeci de săptămâni. Textul, care a fost deja aprobat, în octombrie, de Camera, a rămas blocat în Senatul american.