ACTUALIZARE 14.05/ 16.36 Președintele SUA, Donald Trump, l-a lăudat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, cu care s-a întâlnit luni la Casa Albă, despre care a spus că este similar cu el, „un pic controversat", informează agenția de știri Reuters.

Trump a salutat poziția fermă antiimigrație a premierului de la Budapesta, capitol la care cei doi lideri au păreri similare. ”E un pic controversat, dar e în regulă...ai făcut o treabă bună și ți-ai apărat țara”, i-a spus Trump lui Viktor Orban.

„Este un om respectat. Și știu că este un om ferm, dar este un om respectat", a declarat Trump după ce a fost întrebat dacă este preocupat de informațiile ce indică o erodare a sistemului democratic în Ungaria.
 
 stirea inițială

Președintele Donald Trump îl va primi luni, 13 mai, la Washington pe premierul Orbán Viktor. Această întrevedere reprezintă o victorie a diplomației maghiare, având în vedere că prim-ministrul Ungariei încearcă încă de la alegerea lui Trump să obțină o invitație la Casa Albă, șeful guvernului ungar fiind, de altfel, singurul premier din UE care și-a declarat sprijinul pentru candidatul republican la alegerile din 2016.
 
Cei doi lideri vor discuta probleme legate de relațiile bilaterale, securitatea energetică și cea națională, a arătat într-o declarație Casa Albă.

Convorbirile se vor concentra însă, se pare, în primul rând, asupra coordonării pozițiilor anti-imigrație într-o alianță globală. Înaintea vizitei lui Orbán la Washington, ministrul ungar de externe declara pentru un post de radio ungar că este în curs de formare o alianță anti-imigrație și sublinia faptul că țara sa și SUA se numără printre cele câteva țări care au votat, anul trecut, la Națiunile Unite, împotriva unui pact privind migrația.

Importanți membri ai Congresului, atât republicani, cât și democrați, i-au trimis vineri o scrisoare președintelui Trump în care își declară îngrijorarea cu privire la ceea ce numesc „traiectoria democratică în declin din Ungaria”.  Aceștia i-au cerut președintelui Trump să își anuleze întâlnirea cu premierul Orbán.


Un alt argument folosit de oficialii americani împotriva vizitei lui Orban în SUA a fost cel legat de apropierea din ce în ce mai mare a Ungariei, stat membru NATO, de  Rusia.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a avertizat Budapesta asupra legăturilor cu Moscova în timpul vizitei pe care a făcut-o în luna februarie în țara vecină.
În plus, presa americană scrie că Washingtonul și-a pierdut influența în Ungaria, o țară care importă gaz rusesc în cantități mari și construiește o centrală nucleară cu finanțare de la Moscova. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews