ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele american Donald Trump a criticat aspru mișcarea de „cancel culture” a „mulțimilor furioase'” care au încercat să dărâme statui ale liderilor confederați și ale altor personalități istorice și și-a avertizat miile de susținători reuniți la Muntele Rushmore (monument național cu sculpturi uriașe în granit ale unor președinți americani, în Dakota de Sud) pentru a sărbători în avans Ziua Independenței că protestatarii încearcă să șteargă istoria SUA, au transmis agențiile internaționale de presă pe 3 iulie 2020. De atunci fenomenul bine dirijat a continuat ca un tăvălug. Redăm știrea de la ultima aniversare a independenței SUA cu Donald Trump ca președinte al Americii:
 
Evenimentul de la Muntele Rushmore, la care a participat și Prima Doamnă a SUA, Melania Trump, a atras 7.500 de oameni.
 
Trump a avertizat că demonstrațiile împotriva inegalităților rasiale din societatea americană amenință fundațiile sistemului politic american.„Să vă fie clar, această revoluție culturală a stângii are ca scop înlăturarea revoluției americane. Copiii noștri sunt învățați în școală să-și urască propria țară'', a declarat președintele republican. „Făcând acest lucru, ei vor distruge tocmai civilizația care a salvat miliarde de oameni de sărăcie, boli, violențe și foamete și care a dus umanitatea pe noi culmi de realizări, descoperiri și progres”, a avertizat președintele republican, citat de EFE.

Trump a anunțat că va crea o „Grădină Națională a Eroilor Americani”, pe care a descris-o drept un uriaș parc în aer liber unde să fie amplasate statui „ale celor mai mari americani care au trăit vreodată”.

Reuters amintește că, în cadrul manifestațiilor la nivel național, care au urmat după moartea afro-americanului George Floyd în timp ce se afla în custodia poliției din Minneapolis, protestatarii din mai multe orașe au vandalizat statui ale generalilor confederați care au condus rebeliunea împotriva guvernului SUA în timpul războiului civil din anii 1861-1865.

Într-unul dintre aceste incidente, protestatarii au încercat fără succes să doboare o statuie a președintelui Andrew Jackson, monument amplasat în fața Casei Albe.

„Mulțimi furioase încearcă să doboare statuile părinților noștri fondatori, să vandalizeze cele mai sacre memoriale ale noastre și să dezlănțuie un val de infracțiuni violente în orașele noastre”, a avertizat Trump, care s-a opus propunerii de a schimba denumirea bazelor militare americane care poartă numele unor generali confederați și a promis să-i pedepsească dur pe cei care vandalizează statui.
 
„Există un nou fascism de extremă stânga care pretinde loialitate absolută. Cine nu vorbește limba lui, cine nu-i execută ritualurile, nu-i recită mantra și nu-i respectă poruncile va fi cenzurat, interzis, pus pe lista neagră, persecutat și pedepsit. Nouă nu ni se va întâmpla asta”, a avertizat Trump în discursul său.

„Muntele Rushmore va fi pentru totdeauna un tribut etern adus strămoșilor noștri și libertății noastre'', a decretat Trump de pe un podium decorat cu drapelul american și care avea ca fundal impozantul monument sculptat în munte.

„Acest monument nu va fi niciodată profanat. Acești eroi nu vor fi niciodată desfigurați. Moștenirea sa nu va fi niciodată, niciodată distrusă”, a insistat Trump, în timp ce participanții aplaudau și strigau "USA, USA!".

Națiunea noastră este martora unei campanii nemiloase de ștergere a istoriei, de defăimare a eroilor, de ștergere a valorilor și de îndoctrinare a copiilor noștri”, a avertizat președintele american. „Aceasta este însăși definiția totalitarismului și este complet străină de cultura noastră și de valorile noastre și nu are ce căuta în Statele Unite”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Protestatari din rândul indienilor americani au fost arestați după ce au blocat un drum care ducea spre monumentul de pe Muntele Rushmore, potrivit unui video transmis live pe social media. Aceștia au criticat vizita lui Trump, pe motiv că sporește riscul de răspândire a coronavirusului și pentru că Ziua Independenței este sărbătorită într-un loc sacru pentru ei.

Dakota de Sud, un stat predominant republican, nu a fost atât de afectat ca alte state de COVID-19, cu toate că în ultima lună numărul cazurilor din comitatul Pennington, unde se află Muntele Rushmore, a fost mai mult decât dublu.

Președintele Trump a asistat împreună cu soția sa, Melania, la focurile de artificii de la Muntele Rushmore care au durat aproape 20 de minute și s-au desfășurat pe fundal de muzică rock 'n' roll și country. Trump va mai participa la un eveniment dedicat Zilei Independenței SUA, chiar de 4 iulie, care va avea loc de această dată la Washington.