Donald Trump a denunțat luni un "sistem trucat" după înfrângerea zdrobitoare în Colorado, unde Ted Cruz a obținut toți delegații la sfârșitul săptămânii trecute în cadrul unui sistem electoral complex.

Senatorul de Texas a câștigat 34 de delegați în cadrul unui sistem complex de desemnare ce cuprinde o convenție organizată sâmbătă fără consultarea alegătorilor, precum și o serie de voturi în comitate, amintește AFP, citat de Agerpres.

"Sunt un nou venit în sistem și am câștigat voturile a milioane de alegători, dar sistemul este trucat. Aceasta este o escrocherie", a acuzat Donald Trump la canalul Fox News.

Sistemul din Colorado (vestul SUA) dă o mai mare greutate aparatului partidului republican în desemnarea delegaților și diferă de alegerile primare sau caucus (reuniuni electorale) organizate în alte state, unde alegătorii își aleg candidatul și unde delegații sunt distribuiți proporțional.

"Știți că încă am câștigat milioane de voturi. Nu două, ci milioane de voturi în plus față de Cruz" în alegerile primare, a afirmat miliardarul.

El i-a acuzat de asemenea pe reprezentanții lui Ted Cruz că se duc în Carolina de Sud, unde a câștigat Trump, încercând să obțină delegați "unul câte unul" pentru a-l alege pe Cruz la convenția disputată din iulie.

"Nu așa se presupune că funcționează democrația", a estimat Trump.

Donald Trump se plânge în mod regulat de presupuse manevre ale aparatului partidului republican pentru a-i bloca drumul la învestitură susținându-l pe Cruz.

Noul său responsabil de convenții Paul Manafort l-a acuzat duminică pe Cruz că folosește "tactici ale Gestapoului", amintește France Presse.

Colorado marchează a patra victorie a senatorului de Texas contra lui Donald Trump, care cu toate acestea conduce cursa pentru învestitura republicană, cu 746 de delegați contra 538 pentru Cruz, din cei 1.237 necesari pentru a fi învestit de partid.