ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 22:30 Președintele SUA a anunțat că întâlnirea de la Helsinki ”este primul pas spre un viitor mai luminos și un pas către un dialog puternic”. El a arătat că relația tensionată cu Rusia s-a ”schimbat” în urma summitului. ”Voi risca din punct de vedere politic pentru a căuta pacea, însă nu voi risca pacea de dragul politicii”, a declarat Donald Trump.
 
Președintele Rusiei, Vladimir Putin și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu sistemul antibalistic global al Statelor Unite, care include și elementele instalate la Deveselu, în România.
„În calitatea de mari puteri nucleare, avem o responsabilitate specială pentru menținerea securității internaționale. Este vital - și am menționat acest lucru în cursul negocierilor -, este crucial să nuanțăm dialogul în materie de stabilitate strategică, securitate mondială și neproliferarea armelor de distrugere în masă. (…)Acest lucru include prelungirea Tratatului pentru limitarea armamentului strategic ofensiv. Este o situație periculoasă cu sistemul american de apărare antitachetă la nivel global. Este vorba de problema implementării Tratatului Forțelor nucleare intermediare. Și, bineînțeles, agenda referitoare la neinstalarea armelor în spațiu” a declarat Vladimir Putin în conferința de presă organizată la Helsinki alături de Donald Trump.
 
ACTUALIZARE 19:00 Rusia și Statele Unite au numeroase interese comune și se confruntă cu noi tipuri de provocări, afirmă președintele rus, Vladimir Putin, după întrevederea cu omologul său american, Donald Trump. „Am avut un dialog direct, deschis, profund productiv. S-a desfășurat foarte bine", a declarat, la rândul său, președintele american, catalogând întrevederea cu Vladimir Putin drept „un bun început”.
 
„Distins domn președinte al SUA, este o plăcere să vă întâlnesc în acest loc ospitalier finlandez. Continuăm să avem contacte cu regularitate, am discutat telefonic și ne-am întâlnit de câteva ori la diverse evenimente internaționale. Dar sigur că acum a venit vremea să discutăm detaliat despre relațiile bilaterale și despre problemele din lume. Sunt multe”, a afirmat Vladimir Putin.
 
„Dezacordurile între țările noastre sunt cunoscute, iar eu și președintele Putin am discutat pe larg astăzi despre aceste lucruri.. Relațiile noastre nu au fost niciodată mai proaste decât acum. Dar situația a început să se schimbe în urmă cu patru ore. Chiar și în timpul tensiunilor Războiului Rece, când lumea arăta cu mult diferit comparativ cu situația de acum, Rusia și Statele Unite au putut menține un dialog puternic”, a spus Donald Trump.
 
Liderul de la Casa Albă a explicat că a abordat în cursul întrevederii problema ingerințelor ruse în scrutinul din SUA. "Am simțit că mesajul trebuie transmis cel mai bine personal, am vorbit mult despre asta", a spus Trump. La rândul său, Vladimir Putin a explicat că totul a pornit de la preferințele rușilor pentru un președinte american care să dorească relații mai bune cu Rusia și a negat orice amestec al țării sale în alegerile din SUA.  

 
 
Știrea inițială
Reuniunea de la Helsinki îi va aduce la aceeași masă pe cei mai puternici oameni de pe planetă, într-o perioadă de incertitudine geopolitică cauzată de faptul că Rusia a devenit din ce în ce mai izolată în ultimii ani după invadarea Ucrainei; interferarea în alegerile americane; încercarea de a-și acoperi implicarea în atacul asupra unui avion Malaysian Airlines și acuzațiile privind comiterea unui atac cu arme chimice în Marea Britanie.

De asemenea, America trece printr-o perioadă dificilă marcată de șirul de demisii din administrația lui Trump, o investigație legală privind posibile legături ale echipei sale de campanie cu Rusia și controversele interne privind imigrația, drepturile omului și controlul armelor. De asemenea Washingtonul se confruntă cu probleme pe plan extern cauzate de deciziile luate privind relațiile cu Canada, Germania, Marea Britanie și Coreea de Nord.

Președintele american și-a petrecut weekendul jucând golf la unul din terenurile sale din Scoția. La plecarea din Marea Britanie, Trump a spus că Uniunea Europeană este unul dintre marii inamici ai SUA, alături de Rusia și China. 

Întrebat, într-un interviu televizat, care este „cel mai mare dușman al său, la nivel global, în prezent”, Trump a numit Uniunea Europeană, descriind blocul european ca fiind „foarte dificil”.

„Cred că avem mulți dușmani. Cred că Uniunea Europeană este un dușman, având în vedere ce ne fac pe piața de schimb. Nu v-ați gândi la Uniunea Europeană, dar ei chiar sunt dușmanii noștri”, a declarat Trump pentru CBS News.
 
Legat de întțlnirea cu președintele rus, Trump a afirmat pe Twitter: „Din păcate, indiferent de cât de bine mă voi descurca la summit, dacă aș primi marele oraș Moscova pentru toate păcatele comise de Rusia de-a lungul anilor, tot aș fi criticat că nu este de ajuns – ar fi trebuit să primesc și Sankt Petersburg!”