ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Există oameni cărora ar trebui să le fie rușine de ceea ce au făcut ”, a declarat Donald Trump, joi, comentând achitarea sa în procesul de impeachment. „Nu este o conferință de presă, un discurs ... este un fel de sărbătoare”, a spus președintele american, la câteva ore după ce a fost exonerat de acuzațiile de abuz de putere și obstrucționare a Congresului. Timp de o oră, Trump a comentat, în fața Senatului, rezultatul votului care, după o campanie coordonată la adresa sa, a avut ca rezultat ceea ce, spune el, s-a putut citi acum pe prima pagină a ziarului Washington Post, ziar apropiat democraților: ” TRUMP ACHITAT!”.

Primit cu aplauze furtunoase și ovații, președintele a recunoscut că a „trecut prin iad”, cu toată această „vânătoare de vrăjitoare”, subliniind că „nu a făcut nimic rău”. S-a năpustit apoi asuăpra adversarilor săi, președintele Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, și președintele comitetului de informații al Camerei, Adam Schiff, pe care i-a numit „oameni oribili”.

Procesul de impeachment a fost „o rușine”, o „nedreptate politică”. ”Există oameni cărora ar tebui să le fie rușine de ceea ce au făcut”, a adăugat el. Acest proces „a fost răul absolut, un act de corupție, opera polițiștilor corupți și mincinoși”, a declarat președintele american a doua zi după votul  din Senat. „Dacă nu l-aș fi concediat pe James Comey, care a fost un dezastru, nu aș fi fost azi în fața voastră", a mai spus președintele Trump. „Există lucruri care nu ar trebui să i se întâmple unui președinte. Din punctul de vedere al familiei mele, a fost o mare nedreptate pentru familia mea. A fost o nedreptate pentru țară”, a continuat Trump, amintind că totul a pornit de la „un telefon”.

„Un apel telefonic, un apel telefonic foarte bun. Știu apeluri telefonice rele.  Mulți oameni au dat astfel de telefoane. (....) Știu că mulți oameni au și ucenici, ca să folosesc un cuvânt favorit al meu, când dau aceste apeluri”. 

Trump a continuat evocând „telefonul” cu liderul Ucrainei de la care i s-a tras acest proces. 

„În cazul Ucrainei, aici este un nou președinte, care, apropol, pare o persoană foarte drăguță.  Și care are o mare problemă: corupția. El va opri corupția. Avem chiar un tratat, din 2001, din 1999. Este un tratat pe care l-am semnat că vom lucra împreună pentru a elimina corupția din Ucraina. Probabil am o obligație legală, domnule procuror, să denunț corupția”, a amintit Trump, referindu-se apoi direct la scandalul în care a fost implicat fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, în Ucraina. Despre care însă, spune Trump, nimeni nu consideră că ar fi fost un caz de corupție.

Dar ei nu cred că este corupție atunci când un fiu care nu a făcut niciun ban, care a fost eliminat din armată, lucrează (pentru compania ucraineană Burisma- n.red) pentru 3 milioane de dolari, cu 83.000 de dolari pe lună. Și nu este doar Ucraina. Merge mai apoi în China, de unde ridică 1,5 miliarde de dolari; apoi, din câte aud, merge în România, și în multe alte țări. Dar ei cred că este în regulă”.
 
Spunând că rezultatul votului a pus capăt „unei mari injustiții făcută de oameni minicinoși”, președintele SUA a aminiti că a ieșit neatins și din ancheta în cazul Russiagate. „Înainte de asta (Scandalul UcrainaGate- n.red. ) a fost Rusia, Rusia, Rusia. Probabil că o vor face din nou”, crede Trump, avertizând: „i-am învins toată viața, îi voi învinge din nou”.

Președintele Trump a fost inculpat în decembrie, de către Camera Reprezentanților controlată de democrați, pentru că ar fi abuzat de puterea funcției sale, presând Ucraina să deschidă o investigație împotriva rivalului său democrat Joe Biden, și pentru că a obstrucționat investigația Congresului.

Trump a negat toate acuzațiile și a denunțat procesul ca fiind ilegitim. Achitarea sa este cea mai mare victorie a președintelui în conflictele cu Congresul. Senatorul Mitt Romney este singurul republican care a votat pentru condamnarea președintelui, pentru acuzația de abuz de putere. Niciun democrat nu a votat pentru achitare, în cazul ambelelor acuzații.