ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe fondul amplificării tensiunilor dintre Priștina și Belgrad, după înființarea unei armate naționale kosovare, președintele Donald Trump a trimis o scrisoare liderului kosovar, Hashim Thaci, în care îl îndeamnă să facă tot ce este posibil pentru a ajunge la un acord cu Serbia.
 
„Eșecul de a profita de această oportunitate unică ar fi un regres tragic, deoarece o altă șansă la o pace cuprinzătoare este puțin probabil să apară din nou în curând", se afirmă în scrisoarea lui Trump, postată marți pe site-ul Administrației prezidențiale de la Priștina, informează agenția Reuters.

Casa Albă nu a comentat subiectul, și nici Ambasada SUA de la Priștina încă nu a reacționat.

Relațiile sârbo-kosovare s-au degradat și mai mult după decizia Parlamentului de la Priștina, din 14 decembrie, de formare a unei armate. Administrația de la Belgrad a catalogat decizia de înființare a armatei kosovare drept „cea mai mare amenințare directă la adresa păcii și stabilității regionale".

Washingtonul rămâne insă cel mai semnificativ susținător al statului Kosovo, atât din punct de vedere politic, cât și financiar, notează Reuters.

Entitatea Kosovo, care are o populație de 1,8 milioane de locuitori, este protejată de trupe NATO de la proclamarea independenței în anul 2008.

Fosta provincie sârbă Kosovo și-a declarat independența la aproape un deceniu după un conflict de doi ani între forțele sârbe și separatiștii albanezi, în cursul cărora au fost comise numeroase atrocități de ambele părți.