Pe fondul amplificării tensiunilor dintre Priștina și Belgrad, după înființarea unei armate naționale kosovare, președintele Donald Trump a trimis o scrisoare liderului kosovar, Hashim Thaci, în care îl îndeamnă să facă tot ce este posibil pentru a ajunge la un acord cu Serbia.
 
„Eșecul de a profita de această oportunitate unică ar fi un regres tragic, deoarece o altă șansă la o pace cuprinzătoare este puțin probabil să apară din nou în curând", se afirmă în scrisoarea lui Trump, postată marți pe site-ul Administrației prezidențiale de la Priștina, informează agenția Reuters.

Casa Albă nu a comentat subiectul, și nici Ambasada SUA de la Priștina încă nu a reacționat.

Relațiile sârbo-kosovare s-au degradat și mai mult după decizia Parlamentului de la Priștina, din 14 decembrie, de formare a unei armate. Administrația de la Belgrad a catalogat decizia de înființare a armatei kosovare drept „cea mai mare amenințare directă la adresa păcii și stabilității regionale".

Washingtonul rămâne insă cel mai semnificativ susținător al statului Kosovo, atât din punct de vedere politic, cât și financiar, notează Reuters.

Entitatea Kosovo, care are o populație de 1,8 milioane de locuitori, este protejată de trupe NATO de la proclamarea independenței în anul 2008.

Fosta provincie sârbă Kosovo și-a declarat independența la aproape un deceniu după un conflict de doi ani între forțele sârbe și separatiștii albanezi, în cursul cărora au fost comise numeroase atrocități de ambele părți.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de infuențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te.


Fiecare dintre voi poate contribui. Susține ActiveNews