Președintele american Donald Trump a anunțat marți eliberarea din funcție a consilierului său pentru securitate națională, John Bolton, invocând „puternice dezacorduri” față de „multe dintre sugestiile sale„, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

„L-am informat aseară pe John Bolton că nu mai este nevoie de serviciile sale la Casa Albă. Am avut puternice dezacorduri față de multe dintre sugestiile sale'', a scris Trump pe Twitter, adăugând că noul consilier prezidențial pentru Securitate Națională va fi nominalizat săptămâna viitoare.

Bolton, cunoscut drept un „hawk” (șoim - termen care îi desemnează pe adepții unei linii dure în politica externă americană n.red), a fost al treilea consilier pentru securitate națională al lui Trump și s-a remarcat prin presiunile exercitate asupra președintelui de a fi mai ferm în chestiuni precum abordarea față de Coreea de Nord.

El a preluat acest post în aprilie 2018, înlocuindu-l pe H.R. McMaster. Bolton a avut divergențe și cu secretarul de stat Mike Pompeo, considerat a fi printre politicienii cei mai loiali lui Trump.

Trump a glumit uneori în legătură cu imaginea bătăioasă a lui Bolton, afirmând în timpul unei întâlniri în Biroul Oval că ”John nu a văzut niciodată un război care să nu îi placă”.