ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele american, Donald Trump l-a sunat pe președintele turc, Recep Erdogan pentru a-l felicita asupra rezultatelor referendumului prin care puterile prezidențiale au fost sporite, potrivit Mediafax.

Chiar dacă referendumul a fost puternic contestat de opoziția turcă, iar observatorii internaționali au diferite temeri în această privință, Trump l-a sunat pe președintele turc la câteva ore după obținerea victoriei.

Mesajul lui Trump abordează un ton diferit față de comunicatul emis luni de departamentul de stat din SUA, prin care Erdpgan era somat să respecte drepturile fundamentale ale cetățenilor, menționând totodată dezechilibrul din campania electorală, precum și neregulile din ziua votului.

Potrivit unei stenograme de la Casa Albă, cei doi lideri au discutat despre evenimentele recente din Siria, răspunsul SUA la atacul chimic din Siria și au căzut de acord asupra importanței ca președintele Bashar al-Assad să fie tras la răspundere.

În urma rezultatului de la referendumului din Turcia, votanții turci au încuviințat amendamentele constituționale prin care sistemul parlamentar al Turciei va fi înlocuit de unul prezidențial.

Potrivit rezultatelor anunțate după numărarea a 99,96% din voturi, 24,3 milioane de cetățenii turci (51,22%) s-au pronunțat în favoarea sistemului prezidențial, iar 23,1 milioane (48,78%) împotrivă, relatează agenția de știri Anadolu.

Observatorii internaționali ce au  monitorizat referendumul turc au avertizat într-un raport preliminar de luni că votul și campania referendumului au avut loc într-un mediu politic unde  „libertățile fundamentale care sunt esențiale unui proces democratic real au fost încălcate”.