ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA, condiționează intervenția militară în cazul unui atac al Rusiei asupra aliaților din NATO de contribuția acestora la bugetul Alianței.

Asta deși, potrivit Tratatului Nord-Atlantic, „părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor” și, în aceste condiții, statul atacat trebuie susținut automat, inclusiv prin folosirea forței armate.

Întrebat ce ar face ca președinte al SUA dacă Rusia atacă statele baltice, Donald Trump a spus că le va sări în ajutor abia după ce va vedea dacă acestea „și-au îndeplinit obligațiile față de noi”, relatează New York Times. „Dacă și-au îndeplinit obligațiile față de noi”, atunci răspunsul este da”, a adăugat el.

Potrivit articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, „părițle convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință, sunt de acord ca, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individual sau colectiv recunoscut prin Articolul 51 din Carta Naiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părițle atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părți, a oricărei acțiuni pe care o consider necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice”.

În aprilie, Donald Trump declara că Statele Unite apără mai mult gratis celelalte state membre NATO, care nu contribuie financiar pe cât ar trebui.

„Multe, multe dintre cele 28 de state membre, cele mai multe dintre ele, nu contribuie pe cât ar trebui. Asta înseamnă că noi îi protejăm și că primesc protecție militară și alte lucruri. Înșală Statele Unite și vă înșală pe voi, cetățenii. Nu-mi pasă, nu mai vreau să fac asta! Ori plătesc, inclusiv pentru deficiențele din trecut, ori trebuie să plece. Și dacă asta destramă NATO, așa să fie!”, a declarat Donald Trump.

În România, bugetul pentru apărare este în creștere, iar liderii politici au semnat la începutul anului trecut un pact pentru apărare, o înțelegere prin care se obligă ca indiferent ce partid vine la guvernare, începând din 2017bugetul alocat apărării să fie de 2 la sută din PIB. Decizia a fost lăudată și dată ca exemplu de oficialii americani și din NATO.

Bugete pentru apărare în Europa

România- 2,5 miliarde de dolari
Bulgaria - 599 milioane de dolari
Ungaria- 1 miliard de dolari
Polonia - 10 miliarde de dolari

Țările cu cea mai mare contribuție la NATO

SUA - 649 de miliarde de dolari
Marea Britanie - 59 de miliarde de dolari
Franța - 43 de miliarde de dolari
Germania - 39 de miliarde de dolari
Italia- 18 miliarde de dolari