ACTUALIZARE 20:30 Președintele american Donald Trump și-a apărat miercuri decizia de a amâna o vizită de stat în Danemarca, acuzând-o pe șefa Guvernului danez că a făcut o „declarație urâtă și inadecvată” atunci când a respins ca „absurdă” intenția sa de a discuta despre posibilitatea cumpărării Groenlandei (teritoriu danez autonom) de către S.U.A., informează The Hill.  

„Mi s-a părut că este un mod nu prea frumos de a spune ceva. Ar fi putut să-mi zică NU”, a declarat presei Donald Trump la Casa Albă.

„Tot ce aveau de spus era că n-ar face-o, nu să zică: ce idee absurdă!”.

„Dumneaei nu vorbește cu mine, ci cu Statele Unite ale Americii. Nu te poți adresa Statelor Unite în felul acesta”, a adăugat președintele american.

Prim-ministrul danez Mette Frederiksen l-a criticat marți pe Donald Trump pentru că a sugerat că S.U.A. ar putea fi interesate să cumpere Groenlanda, numind „absurdă” această idee.

„Groenlanda nu este daneză. Groenlanda este groenlandeză. Sper cu tărie că aceasta (propunere -n.r.) nu este ceva intenționat în mod serios”, a declarat presei premierul danez.

Donald Trump a acuzat-o pe Mette Frederiksen că respinge brutal Statele Unite, însă a spus totodată că iubește Danemarca și că își va programa o vizită la un moment ulterior.

„Sincer, o vom face altă dată”, a afirmat președintele american.
 
ȘTIRE INIȚIALĂ 
 
Șefa guvernului danez, Mette Fredriksen, s-a declarat miercuri „contrariată” de hotărârea președintelui SUA, Donald Trump de a-și anula vizita oficială în Danemarca, după ce această țară i-a respins sugestia de a-i vinde Groenlanda. Totodată, premierul de la Copenhaga a dat asigurări că nu există „o criză” în relațiile Danemarcei cu SUA, informează Agerpres.

„Sunt evident contrariată și surprinsă de anularea vizitei de stat a președintelui american”, care era programată pentru 2-3 septembrie, a declarat Mette Fredriksen în fața presei. Însă „Danemarca și SUA nu sunt în criză”, a adăugat aceasta, subliniind că invitația adresată lui Donald Trump rămâne valabilă.

Ideea ca Danemarca să vândă Statelor Unite teritoriul autonom Groenlanda a fost calificată duminică drept „absurdă” de către premierul danez, care a cerut să se pună punct acestei discuții, după ce și Executivul din Groenlanda i-a transmis liderului de la Casa Albă că acest teritoriu nu este de vânzare.

Însă Trump a insistat asupra subiectului, afirmând că o cumpărare a Groenlandei ar fi „o mare tranzacție imobiliară”. Gigantica insulă din Arctica „îi produce multe pagube Danemarcei, pentru că ei (danezii) pierd circa 700 de milioane de dolari în fiecare an pentru a o întreține... Și, strategic, pentru SUA ar fi un lucru bun”, a argumentat Trump luni, afirmând în glumă că nu va construi zgârie-nori acolo.

Lovindu-se însă de refuzul Danemarcei de a discuta acest subiect, președintele SUA a anunțat miercuri anularea vizitei oficiale pe care urma să o efectueze în această țară în cadrul unui turneu european desfășurat în contextul summitului G7 găzduit de Franța, decizie care a stupefiat clasa politică daneză.

La rândul ei, Comisia Europeană și-a exprimat susținerea față de Danemarca. „Comisia Europeană subscrie și sprijină poziția exprimată de premierul danez și de guvernul Groenlandei”, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a C.E.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews