ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 20:30 Președintele american Donald Trump și-a apărat miercuri decizia de a amâna o vizită de stat în Danemarca, acuzând-o pe șefa Guvernului danez că a făcut o „declarație urâtă și inadecvată” atunci când a respins ca „absurdă” intenția sa de a discuta despre posibilitatea cumpărării Groenlandei (teritoriu danez autonom) de către S.U.A., informează The Hill.  

„Mi s-a părut că este un mod nu prea frumos de a spune ceva. Ar fi putut să-mi zică NU”, a declarat presei Donald Trump la Casa Albă.

„Tot ce aveau de spus era că n-ar face-o, nu să zică: ce idee absurdă!”.

„Dumneaei nu vorbește cu mine, ci cu Statele Unite ale Americii. Nu te poți adresa Statelor Unite în felul acesta”, a adăugat președintele american.

Prim-ministrul danez Mette Frederiksen l-a criticat marți pe Donald Trump pentru că a sugerat că S.U.A. ar putea fi interesate să cumpere Groenlanda, numind „absurdă” această idee.

„Groenlanda nu este daneză. Groenlanda este groenlandeză. Sper cu tărie că aceasta (propunere -n.r.) nu este ceva intenționat în mod serios”, a declarat presei premierul danez.

Donald Trump a acuzat-o pe Mette Frederiksen că respinge brutal Statele Unite, însă a spus totodată că iubește Danemarca și că își va programa o vizită la un moment ulterior.

„Sincer, o vom face altă dată”, a afirmat președintele american.
 
ȘTIRE INIȚIALĂ 
 
Șefa guvernului danez, Mette Fredriksen, s-a declarat miercuri „contrariată” de hotărârea președintelui SUA, Donald Trump de a-și anula vizita oficială în Danemarca, după ce această țară i-a respins sugestia de a-i vinde Groenlanda. Totodată, premierul de la Copenhaga a dat asigurări că nu există „o criză” în relațiile Danemarcei cu SUA, informează Agerpres.

„Sunt evident contrariată și surprinsă de anularea vizitei de stat a președintelui american”, care era programată pentru 2-3 septembrie, a declarat Mette Fredriksen în fața presei. Însă „Danemarca și SUA nu sunt în criză”, a adăugat aceasta, subliniind că invitația adresată lui Donald Trump rămâne valabilă.

Ideea ca Danemarca să vândă Statelor Unite teritoriul autonom Groenlanda a fost calificată duminică drept „absurdă” de către premierul danez, care a cerut să se pună punct acestei discuții, după ce și Executivul din Groenlanda i-a transmis liderului de la Casa Albă că acest teritoriu nu este de vânzare.

Însă Trump a insistat asupra subiectului, afirmând că o cumpărare a Groenlandei ar fi „o mare tranzacție imobiliară”. Gigantica insulă din Arctica „îi produce multe pagube Danemarcei, pentru că ei (danezii) pierd circa 700 de milioane de dolari în fiecare an pentru a o întreține... Și, strategic, pentru SUA ar fi un lucru bun”, a argumentat Trump luni, afirmând în glumă că nu va construi zgârie-nori acolo.

Lovindu-se însă de refuzul Danemarcei de a discuta acest subiect, președintele SUA a anunțat miercuri anularea vizitei oficiale pe care urma să o efectueze în această țară în cadrul unui turneu european desfășurat în contextul summitului G7 găzduit de Franța, decizie care a stupefiat clasa politică daneză.

La rândul ei, Comisia Europeană și-a exprimat susținerea față de Danemarca. „Comisia Europeană subscrie și sprijină poziția exprimată de premierul danez și de guvernul Groenlandei”, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a C.E.