ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Donald Trump, președintele SUA, a pledat pentru relansarea rapidă a procesului de pace israelo-palestinian, în timp ce Mahmud Abbas, liderul Autorității Palestiniene, a cerut, la Casa Albă, încetarea „ocupației", pledând pentru coexistența a două state, palestinian și israelian.

 Donald Trump l-a primit miercuri, la Casa Albă, pe Mahmud Abbas, aceasta fiind prima întâlnire oficială a celor doi lideri.

Donald Trump a cerut relansarea negocierilor de pace între Israel și palestinieni și semnarea unui acord, fără însă a oferi detalii despre modul în care se poate ajunge la soluționarea conflictului.

„Sincer, nu cred că este ceva atât de dificil așa cum au crezut oamenii ani întregi. Avem nevoie de voința ambelor părți. Credem că Israelul vrea acest lucru, credem că Mahmud Abbas vrea, dacă vreți amândoi vom ajunge la un acord. Vom face acest lucru, sunt șanse foarte mari", a afirmat Donald Trump, citat de site-ul cotidianului israelian Haaretz.

„Am discutat cu Benjamin Netanyahu (premierul Israelului - n.red.) și cu mulți lideri israelieni, vom iniția un proces care sperăm să conducă la pace; am auzit mereu că cel mai dificil acord ar fi cel între israelieni și palestinieni; să demonstrăm contrariul", a adăugat Donald Trump.

La rândul său, Mahmud Abbas a evidențiat angajamentul pentru ajungerea la un acord de pace bazat pe înființarea unui stat palestinian care să coexiste cu Israelul conform frontierelor din anul 1967.

„Noi suntem deschiși noilor oportunități pentru pace. A venit vremea ca Israelul să înceteze ocupația", a afirmat Mahmud Abbas.

În februarie, Donald Trump s-a întâlnit la Casa Albă cu Benjamin Netanyahu. Cu acea ocazie, președintele american a evidențiat relația specială a Statelor Unite cu Israelul, promițând acțiuni pentru soluționarea conflictului israelo-palestinian și îndemnându-l pe premierul israelian să limiteze activitățile de colonizare în Cisiordania. „Statele Unite și Israelul au o relație de nedespărțit. Statele Unite vor încuraja pacea și un acord de pace major. Însă părțile implicate trebuie să negocieze direct un astfel de acord", a adăugat Donald Trump, notând că Israelul se confruntă cu grave provocări de securitate și reiterând că acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul este "unul dintre cele mai proaste".