ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!Președintele american Donald Trump a cerut Europei să primească înapoi sute de combatanți ai Stat Islamic capturați în Siria, amenințând că SUA vor fi forțate în caz contrar să-i elibereze, relatează dpa. 

„SUA cer Marii Britanii, Franței, Germaniei și altor aliați europeni să primească înapoi peste 800 de combatanți ai ISIS pe care i-am capturat în Siria și să-i judece”, a scris președintele SUA într-o serie de postări pe Twitter. 

”Califatul este gata să cadă. Alternativa nu este una bună, pentru că vom fi forțați să-i eliberăm. SUA nu vor să vadă cum acești combatanți ai ISIS se întorc în Europa, care este locul în care se așteaptă să meargă”, a adăugat Trump. 

”Facem atât de mult și cheltuim atât de mult. A venit timpul ca alții să iasă în față și să facă treaba pentru care sunt foarte capabili. Noi ne retragem după ce victoria asupra califatului va fi 100%!”, a mai postat el. 

Postările sale pe Twitter intervin după ce vicepreședintele Mike Pence a făcut apel la alte țări să prea ștafeta în Siria în contextul în care trupele americane se retrag. 

Pe marginea Conferinței pentru securitate de la Munchen, el a declarat presei că SUA vor ca alte țări să ofere militari și alte resurse pentru a contribui la securizarea Siriei. 


Donald Trump a provocat îngrijorare în decembrie când a anunțat brusc că SUA își vor retrage trupele din Siria și că gruparea Stat Islamic a fost deja învinsă. 

Criticii au avertizat că gruparea teroristă nu a fost învinsă și că o retragere ar putea duce la o resuscitare, în condițiile în care aliații SUA din regiune nu pot gestiona amenințarea de unii singuri. 

Forțele democratice siriene (SDF), o miliție condusă de kurzi sprijinită de SUA, a lansat săptămâna trecută o ofensivă pentru înfrângerea grupării Stat Islamic în satul Baghuz, singura zonă pe care o mai controlează, în apropierea frontierei irakiene. 

Există de asemenea temeri că fără o prezență americană Turcia ar putea lansa o ofensivă împotriva SDF, care este dominată de Unitățile de apărare populare kurde (YPG). Turcia privește YPG ca pe o ramură a Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK), împotriva căruia a luptat timp de patru decenii în sudul său.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews