ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a estimat că, în Polonia, conservatorii aflați la putere ar putea să încerce să scoată țara din Uniunea Europeană odată ce Varșovia va deveni contributor net la bugetul european, potrivit unui interviu publicat miercuri în revista catolică liberală Tygodnik Powszechny, relatează miercuri AFP, citată de Agerpres.

Tusk a estimat, de asemenea, că multe decizii cheie ale guvernului conservator de la Varșovia „răspund intereselor și așteptărilor Moscovei'”.

Donald Tusk, fost premier centrist al Poloniei și principalul rival al partidului Lege și Justiție (PiS), al lui Jaroslaw Kaczynski, aflat la putere, a făcut declarațiile respective în timp ce țara sa este implicată într-o serie de conflicte cu UE, referitoare la controversatele sale reforme judiciare, care, luna trecută, au determinat Bruxelles-ul să lanseze proceduri disciplinare fără precedent.

AFP notează că nu se știe deocamdată când ar putea deveni Polonia un contributor net. În prezent, ea este primul beneficiar de fonduri europene, cu 7,1 miliarde de euro în 2016.

Tusk și-a exprimat regretul că Bruxelles-ul a fost nevoit să recurgă la Articolul 7 din Tratatul European în cazul Poloniei, suspectată că face să planeze ''o amenințare sistemică'' asupra statului de drept. El a estimat că ''PiS poate încă să pună capăt crizei revenind asupra modificărilor sale din sistemul judiciar''.