ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!Președintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a avertizat pe liderii conservatori polonezi în legătură cu „riscul mortal de serios” al unei ieșiri, chiar și neplanificate, a țării lor din Uniunea Europeană, transmit AFP și Reuters.

„Chestiunea este extrem de gravă, dramatic de gravă. Riscul este mortal de serios. Și mi-ar plăcea ca aceia care lucrează angajați pe această cale să revină la rațiune”, le-a declarat luni jurnaliștilor, la Varșovia, fostul premier liberal polonez, considerat de conservatorii conduși de Jaroslaw Kaczynski drept principalul lor adversar politic.

„Polexit, adică ieșirea Poloniei din UE, mi se pare, din nefericire, posibilă, nu pentru că Jaroslaw Kaczynski ar avea un astfel de plan. El spune că nu are asta în cap - cine va dori, îl va crede, trebuie crezut”, a spus Tusk. „Problema este că nici (fostul prim-ministru britanic David) Cameron nu avea intenția să-și scoată țara din UE. Iar voința (în rândul statelor membre) de a păstra Polonia în interiorul UE este mai mică decât voința de a păstra Marea Britanie”, a atras el atenția.


 
„Nu contează dacă Jaroslaw Kaczynski planifică ieșirea Poloniei din UE sau dacă nu face decât să inițieze procesul care poate duce la acest rezultat”, a adăugat Tusk, făcând aluzie la tensiunile dintre Varșovia și Bruxelles.

Comisia Europeană și mai multe state membre le reproșează conservatorilor polonezi că pun în pericol principiile fundamentale ale statului de drept, mai ales prin tentativa de a controla justiția printr-o serie de reforme controversate.

Tusk a compărut luni ca martor în fața unei comisii parlamentare care anchetează o piramidă financiară care a funcționat în vremea când el era șef al guvernului.

Donald Tusk a mai precizat că pe 11 noiembrie se va afla în Polonia, care va celebra în acea zi centenarul independenței, și nu la Paris, la ceremoniile internaționale de marcare a armistițiului din 1918.

„În urmă cu 40 de ani, am participat pentru prima dată la o manifestație comemorativă la Gdansk, în epoca (comunistă - n.red.) în care era ilegal. De atunci, sărbătoresc această aniversare în fiecare an”, a afirmat el.

„Am declinat invitația președintelui Macron la ceremoniile internaționale de la Paris. Este evident pentru mine, ca președinte al Consiliului European și fost prim-ministru polonez, că de ziua centenarului independenței Poloniei trebuie să fiu la Varșovia”, a subliniat Tusk.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews