ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană trebuie să își protejeze frontierele dacă nu vrea să fie supusă "șantajului" țărilor vecine, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, într-un articol de opinie apărut vineri, în ajunul unei vizite în Turcia, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Nimeni nu ne va proteja frontierele în locul nostru. Nu putem pune cheile teritoriului nostru" în mâinile unor țări terțe, a scris el, în cotidianul francez Le Figaro. "Acest lucru este valabil pentru Turcia, dar și pentru statele din Africa de Nord", a adăugat Tusk.

"Slăbiciunea noastră va atrage tentația de a șantaja Europa", a atras atenția președintele Consiliului European, care urmează să se deplaseze sâmbătă în orașul Gaziantep din Turcia, la granița cu Siria, împreună cu cancelarul german Angela Merkel, în cadrul monitorizării implementării acordului dintre Bruxelles și Ankara privind imigranții.

Acest acord prevede retrimiterea în Turcia a imigranților care ajung ilegal în insulele grecești, inclusiv a solicitanților de azil. În schimb, pentru fiecare sirian trimis în Turcia, UE va accepta să "reinstaleze" într-unul din statele membre un alt sirian direct din Turcia, în limita a 72.000 de locuri.

În opinia lui Tusk, acest acord "arată că Europa trebuie să fixeze limite clare la concesiile sale". "Putem negocia asupra banilor, însă niciodată asupra valorilor noastre", a adăugat el.

"Libertățile noastre, inclusiv libertatea de expresie, nu vor face obiectul niciunui troc politic cu niciun partener, oricare ar fi el. Acest mesaj trebuie auzit de asemenea și de președintele Erdogan", a insistat oficialul european.

Turcia a cerut deschiderea unui proces după un poem satiric citit de un comediant la o televiziune germană vizându-l pe președintele Recep Tayyip Erdogan. Angela Merkel a autorizat posibilitatea urmăririi penale a comediantului care l-a ironizat pe Erdogan spunând că este zoofil. Cancelarul german a anunțat în același timp că vrea să elimine dispoziția care permite o astfel de procedură.

Acordul UE-Turcia nu poate servi drept "model universal aplicabil altor căi de imigrație, cum ar fi ruta prin centrul Mediteranei. Libia nu este Turcia", a mai atras atenția Tusk.

În opinia sa, "Europa trebuie de asemenea să se sprijine pe Italia în acțiunea sa împotriva traficanților, ceea ce ar necesita cel mai probabil o implicare mai mare în Libia".

Plecările dinspre Libia, și într-o mică măsură dinspre Egipt, înregistrează o creștere puternică în ultimele săptămâni, ca în fiecare an în acest sezon. Italia se teme de asemenea că acordul UE-Ankara care blochează ruta Balcanilor îi va împinge pe imigranți să aleagă în număr mai mare această nouă rută.