ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii statelor membre ale Uniunii Europene l-au reales, joi, pe Donald Tusk președinte al Consiliului European, au anunțat o serie de oficiali prezenți la summitul de la Bruxelles, potrivit agențiilor internaționale de presă.

Premierul belgian Charles Michel și prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel au fost primii care au anunțat, pe Twitter, realegerea lui Tusk și l-au felicitat pe oficialul polonez.

De asemenea, premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka, a precizat, tot într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare, că doar Polonia s-a opus alegerii lui Tusk pentru încă un mandat de doi ani și jumătate la șefia Consiliului European.

În 2014, Donald Tusk a fost ales în unanimitate președinte al Consiliului Euruopean. De la crearea funcției de președinte al Consiliului European, în 2009, deținătorii acesteia au fost aleși în unanimitate - belgianul Herman Von Rompuy în 2009 și 2012 și Tusk în 2014.

Potrivit Agerpres, realegerea lui Donald Tusk la șefia Consiliului European ridică semne de întrebare cu privire la unitatea blocului comunitar, conform declarației Beatei Mazurek, purtător de cuvânt al partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), adversar declarat al fostului premier polonez.

„Ar trebui să întrebăm dacă Uniunea Europeană poate rămâne unită sau dacă nu se va ajunge la situația în care liderii unui stat membru nu mai au aproape niciun cuvânt de spus”, a susținut Beata Mazurek, în cadrul unei declarații de presă.

Săptămâna trecută, Polonia a propus un candidat alternativ pentru președinșia Consiliului European, care să-l înlocuiască pe Donald Tusk, pe care Varșovia îl consideră „un politician care încalcă regulile fundamentale ale Uniunii Europene”.

Relațiile dintre Varșovia și Bruxelles s-au răcit după venirea la putere în Polonia a partidului Lege și Justiție, grupare politică cu o puternică agendă eurosceptică.