ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii UE urmează să decidă la summitul din 9 martie dacă îi acordă lui Donald Tusk încă un mandat de doi ani și jumătate la șefia Consiliului. Dar Polonia, prin vocea liderul celui mai puternic partid politic,  Jaroslaw Kaczynski, anunță că nu îl va mai susține pe Tusk pentru un nou mandat.

„Donald Tusk este un politician care încalcă regulile fundamentale ale Uniunii Europene. Un astfel de om nu poate fi președintele Consiliului European și nu poate conta sub nicio formă pe susținerea noastră sau pe faptul că nu vom obiecta", a spus președintele partidului Lege și Dreptate (PiS), Jaroslaw Kaczynski care, la fel ca Tusk, a deținut funcția de premier al Poloniei.

 Kaczynski i-a transmis fostului său rival politic să nu conteze pe susținerea Poloniei pentru a fi reales și l-a acuzat că încalcă reglementările europene.

Deși încă nu există un contracandidat oficial,  Finacial Times scrie că premierul polonez Beata Szydło a contactat mai mulți omologi europeni pentru a afla dacă ar fi dispuși să susțină candidatura europarlamentarului Jacek Saryusz-Wolski, notează Politico.

Kaczynski și-a mai exprimat în trecut opoziția față de realegerea lui Tusk, potrivit sursei citate, dar nu în termeni atât de duri și cu atât de puțin timp înainte ca membrii Consiliului să ia o decizie.
 
Opoziția puterii de la Varșovia față de alegerea unui polonez într-una dintre funcțiile-cheie de la Bruxelles nu a găsit ecou în celelalte capitale europene.
 
Nici măcar ceilalți membri ai Grupului de la Vișegrad nu susțin demersul guvernului polonez,  notează Politico, subliniind că opoziția Poloniei nu va schimba nimic, întrucât președintele Consiliului European este ales prin majoritatea calificată.