ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Donald Trump, președintele ales al SUA, a sugerat în cadrul unui interviu că ar putea ridica sancțiunile impuse Rusiei de către SUA, în cazul în care Moscova va susține obiectivele noii Administrații de la Casa Albă, informează Wall Street Journal, citată de Mediafax. Trump a adăugat de asemenea că nu susține un acord pe termen lung în privința unui stat unitar chinez. Declarațiile sale sunt două semne că acesta s-ar folosi de orice influență disponibilă pentru a reconsolida relațiile SUA cu doi dintre cei mai mari rivali strategi ai săi.

În cadrul unui interviu luat de către jurnaliștii de la Wall Street Journal, Trump a afirmat că va menține intacte sancțiunile impuse Rusiei de către Administrația Obama ”cel puțin pentru o perioadă de timp”. Acesta a adăugat de asemenea că nu ar susține acordul pe termen lung al SUA cu China, în privința nerecunoașterii independenței Taiwanului, până ce nu ar remarca ceea ce el consideră a fi un progres din partea Beijingului, din punct de vedere al etalonului monetar și al practicilor comerciale.

”Dacă există progrese și dacă Rusia chiar ne ajută, de ce ar impune cineva sancțiuni cuiva care chiar face niște lucruri cu adevărat mărețe?”, a spus președintele ales.

Dorința de a schimba relațiile dintre Washington și Moscova a reprezentat obiectivul mai multor președinți din momentul în care tensiunile au escaladat sub conducerea președintelui Vladimir Putin. Fostul secretar de Stat, Hillary Clinton, a urmărit același scop, precum și George W. Bush.

Eforturile diplomatice ale lui Donald Trump vor concura însă cu cele ale Congresului, inclusiv cu cele ale multor membri ai Partidului Republican, care doresc ca Administrația de la Casa Albă să aibă o abordare mai strictă după ce serviciile secrete au ajuns la concluzia că Guvernul rus a încercat să influențeze prin atacuri cibernetice campania prezidențială din noiembrie 2016.

În plus, săptămâna trecută a fost publicat un dosar de investigații nefondat al opoziție ce sugerează existența unor legături între Donald Trump și Rusia. Acesta a atras condamnarea lui Trump și a echipei sale și a pus în centrul atenției spionajul rus. Aceste alegații nu au fost însă validate de agențiile americane de informații.

În cadrul interviului pentru WSJ, Donald Trump a sugerat că ar putea pune capăt sancțiunilor impuse Rusiei în decembrie 2016 de către președintele în funcție Barack Obama, ca răspuns în fața presupuselor atacuri cibernetice ruse, dacă Moscova dovedește că susține lupta împotriva terorismului și alte scopuri importante ale SUA. Președintele ales a adăugat că după investirea sa în funcție este pregătit să aibă o întrevedere cu Vladimir Putin.

Întrebat dacă susține politica statului chinez unitar de a nu recunoaște independența Taiwanului, acesta a declarat: ”Totul este în curs de negociere, inclusiv politica unei Chine unitare”.

Donald Trump a discutat telefonic cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen, stârnind reacția vehementă a Beijingului, care consideră Taiwanul teritoriul chinez autonom.

Donald Trump va fi investit președinte al Statelor Unite la 20 ianuarie 2017.