ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi bărbați și două femei care și-au dus cei opt copii în Siria în 2014, unde aceștia s-au uitat la înregistrări video sângeroase de inițiere și la o decapitare, au fost condamnați de un tribunal din Austria la pedepse de până la zece ani de închisoare. Ei au fost condamnați pentru că și-au dus copiii să trăiască într-o parte controlată de Statul Islamic a acestei țări devastate de război, relatează The Guardian.

 Cele două cupluri și-au dus copiii - cel mai mic în vârstă de doi ani - în Siria în decembrie 2014, potrivit unor documente judiciare de la un tribunal din Graz (sud), unde a avut loc procesul.

Instalați în locuințe de către Statul Islamic, copiii au fost puși să se uite la înregistrări video sângeroase în vederea inițierii, iar un băiat în vârstă de șapte ani a asistat la o decapitare.

Unul dintre condamnați, cunoscut drept Hasan O., în vârstă de 49 de ani, a negat în timpul procesului că ar fi membru al Statului Islamic și a spus că a lucrat ca maseur și a îngrijit luptători răniți.

„Am auzit la moschee (în Graz) că poți să trăiești conform islamului acolo, că e libertate pentru femei și copii”, a spus el instanței.

El a vrut să stea doar „zece sau 12 zile” acolo, a spus el.

Însă visul s-a transformat în coșmar și au fost nevoiți să fugă cu familiile din Siria în aprilie 2016.

Turcia i-a extrădat ulterior către Austria, iar copiii au fost preluați în grijă.

Toți adulții - Hasan O. și soția sa Kata O., Enes S. și soția sa Michaela S. - au fost condamnați ca membri ai unei organizații teroriste și pentru rele tratamente și neglijarea copiilor.

Ei au fost condamnați la zece ani de închisoare, mai puțin Kata O., condamnată la nouă ani de închisoare.

Toți, cu excepția austriecei Michaela S., convertită la islam, sunt originari din Bosnia și au cetățenie austriacă.

Judecătorul a subliniat că sentințele vizează să arate că „Austria nu va accepta așa ceva”.

Austria a fost ocolită de atentate jihadiste, față de alte țări europene.

Însă aproximativ 300 de persoane din această țară cu 8,7 milioane de locuitori au plecat în Siria de la începutul războiului civil - unul dintre cele mai mari numere pe cap de locuitor în Uniunea Europeană (UE).