ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 24 februarie 2019, credincioșii a două parohii românești din raionul Herța, regiunea Cernăuți, și-au exprimat prin vot opțiunea despre trecerea la nou-creata Biserică Ortodoxă Ucraineană Autocefală și au decis să nu facă acest pas, rămânând sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei, informează Cuvântul Liber.

Cele două comunități românești care au decis să stea în continuare sub ascultarea Patriarhiei Moscovei sunt Biserica „Sfânta Parascheva” din satul Banceni, în frunte cu preotul Pavel Dumitru și Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Bairachi-Mogoșeșeti, cu preotul Constantin Apachița.

Gestul celor două parohii este contrar curentului promovat de Kiev, acela de trecere sub oblăduirea nou-înființatei Biserici Ortodoxe Ucrainene Autocefale. Circa 400 de parohii ortodoxe din vestul Ucrainei au ieșit din structura locală a Bisericii Ruse și au aderat la structura bisericească ucraineană.

Biserica Ortodoxă Română a cerut, în ultimul Sinod, consultarea voinței tuturor parohiilor românești și a evocat înființarea unui vicariat pentru românii din Ucraina.