ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este vorba despre faimosul dialog dintre secretarul de stat adjunct de atunci, Victoria Nuland, și ambasadorul american în Ucraina, Geoffrey Pyatt.

În înregistrare, Nuland și Pratt puteau fi auziți discutând despre cine trebuie să facă parte din viitorul guvern de la Kiev, cu câteva săptămâni înaintea ca Viktor Ianukovici să fie ales prin alegeri democratice.

Pe 21 februarie 2014, Ianukovici a fost răsturnat prin ceea ce pare să fi fost o violentă lovitură de stat deghizată în „revoluție portocalie”.

În timpul tulburărilor de stradă de atunci a rămas faimos gestul Victoriei Nuland de a împărți prăjiturele protestatarilor. Un fel de semnătură simbolică a implicării americane.

Departamentul de Stat nu doar că nu a negat niciodată autenticitatea înregistrării, dar a și recunoscut-o implicit, prezentând scuze Uniunii Europene pentru celebra izbucnire a lui Nuland care se aude limpede: „Fuck the EU!”

Interesant este că majoritatea presei s-a concentrat pe înjurătura lui Nuland, ignorând semnificația mult mai profundă a dialogului dintre cei doi diplomați americani, care dovedește limpede amestecul Washingtonului în treburile Ucrainei.

Site-ul de investigații Consortium News a publicat de nenumărate ori înregistrarea de pe YouTube în materialele sale despre răsturnarea lui Ianukovici.

Ultima oară, într-un articol de săptămâna aceasta.

Miercuri, însă, înregistrarea a apărut ca nedisponibilă.

Video-ul cenzurat era cea mai completă și vizionată variantă a dialogului Nuland – Pyatt. Pe YouTube au rămas doar versiuni mai restrânse.

Dispariția înregistrării nu poate fi ruptă de contextul războiului din Ucraina.

Iată cum comentează chiar Consortium News:

„Eliminarea unui video care exista online de opt ani ridică serioase semne de întrebare, deoarece ea are loc pe fondul războiului din Ucraina. Presa de largă circulație a evitat cu atenție să menționeze cauzele conflictului actual, inclusiv expansiunea NATO spre est, respingerea în decembrie a propunerilor Rusiei pentru încheierea unui tratat, războiul civil din Donbas și lovitura de stat din 2014 de la Kiev, care a dus la revolta din Donbas și reprimarea violentă de către guvernul instaurat după lovitură.”

Înregistrarea mai este încă disponibilă pe Rumble. Iat-o: