Forțele guvernamentale siriene au reținut 20 de SUV-uri Toyota cu plăcuțe de înmatriculare irakiene care transportau 60 de specialiști militari francezi. Aceștia se îndreptau către provincia Hasakah, pentru a ajunge la insurgenții din Forțele Democrate Siriene(SDF).

Călătoria lunetiștilor francezi a început luna trecută la granița dintre Siria și Irak, unde luptătorii SDF i-au primit și i-au escortat în orașul Qamishli din provincia Hasakah (împărțită în zone controlate de SDF și Armata Siriană).

Francezii  intenționau să intre în Qamishli prin punctul controlat de cei din SDF, dar s-au trezit chiar la punctul de control al Armatei Siriene. Militarii forțelor guvernamentale i-au reținut pe francezi, asupra cărora au fost găsite găsit puști pentru lunetiști, scannere termice și alte echipamente militare speciale.

Șeful francezilor a susținut că au venit în Siria pentru a ajuta Forțele Democrate Siriene să lupte împotriva teroriștilor ISIS și că, după Qamishli, urmau să călătorească în orașul Hasakah și apoi în provincia Deir Ezzor.

Este prima dovadă clară a implicării pe scară largă a armatei franceze în Siria.