ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cei care controlează piața medicamentelor au acum, mai mult ca oricând, o armă puternică. Pe care o pot folosi ca instrument de șantaj. Dar cine este deținătorul unei astfel de arme? Același care controlează majoritatea așa numitelor „pământurilor rare”: China. Potrivit unui sondaj realizat de Asociația Chimică Farmaceutică Generică, Uniunea Europeană trebuie să găsească în jur de 90% din molecule și 33% din ingredientele active pentru medicamente în altă parte. Din același sondaj reiese că, fără producțiile de la Beijing, rafturile farmaciilor europene ar fi pe jumătate goale. Nu este un secret faptul că statul chinez aprovizionează multe țări cu medicamente, ceea ce poate deveni, inevitabil, o problemă majoră pentru Europa în cazul războaielor comerciale.

Producția chinezească
 
După cum scrie La Stampa, care a efectuat o cercetare aprofundată pe această temă, China este de fapt stăpânul medicamentelor noastre, fiind „cel mai mare producător mondial de ingrediente farmaceutice și acoperind 60% din producția globală de„ materii prime ”, cunoscute și sub denumirea de „intermediari”, esențiali pentru crearea ingredientelor active ale medicamentelor. În cazul UE, dependența este totală pentru aceasta din urmă (trebuie să cumpărăm 85-90% din moleculele și 33% din ingredientele active (API). Dacă luăm în calcul că „coșul de cumpărături” al europenilor pentru API se umple și în India, ajungem la aproape 60% ”.
 
Acum, indiferent de epidemia de coronavirus care accentuează problema, nu e nevoie de prea multe calcule pentru a înțelege cât de necesară este o schimbare. În caz contrar, vom fi nevoiți și în viitor să ne bazăm pe dragonul asiatic.

Dacă Beijingul ar decide să limiteze sau să oprească brusc exportul materialului necesar producției de medicamente, am putea asista la o catastrofă în sănătate.  Cum a ajuns China să dețină un astfel de monopol?
 
Ca de obicei, factorul determinant este întotdeauna același: forță de muncă cu costuri reduse și, în consecință, producție cu costuri reduse. 

La aceste „avantaje” trebuie adăugată finanțarea continuă, de către statul chinez, a companiilor sale, un mod de operare care ajută la depășirea potențialei concurențe.
 
Sectorul de biotehnologie chinez reprezintă doar 12% din piața locală de medicamente, o proporție la jumătate față de media globală, de 25%. Majoritatea firmelor chinezești sunt tinere și totuși fac profit. Însă cresc rapid. Cinci dintre primele zece cele mai mari listări la burse din prima jumătate a acestui an au fost firme chinezești, care au adunat 1,6 miliarde de dolari. Anul trecut, în scopul ademenirii startup-urilor atractive să nu se listeze la New York și la Londra, bursa din Hong Kong și-a relaxat regulile, pentru a permite să se listeze firmelor de biotehnologie care încă nu generează venituri.

Potrivit La Stampa, dacă Europa ar conștientiza serios situația, perioadele unei schimbări de paradigmă ar fi mai lungi și ar necesita cheltuieli considerabile.