ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Drapelul palestinian va fi arborat, miercuri, pentru prima dată la sediul ONU din New York, gest menit să marcheze o nouă etapă către un stat independent,notează AFP, citat de Agerpres.

Drapelul palestinian, având culorile roșu, negru, alb și verde, va fi ridicat la ora 13:00 (17:00 GMT) pe frontonul instituției internaționale, alături de cele ale celor 193 de state membre ale ONU și de cel al Vaticanului, care, ca și Palestina, este stat nemembru cu statut de observator.

"Va fi o zi de emoție și de mândrie. Vom ridica drapelul nostru într-un gest pașnic care va aminti tuturor că dreptatea și independența sunt posibile la capătul drumului", a declarat liderul palestinian Mahmud Abbas.

Mahmud Abbas a mai subliniat că 'Națiunile Unite trebuie să ne dea mai multă speranță', adăugând că problema palestiniană este 'cea mai veche' de la fondarea ONU acum 70 de ani. 

'A venit timpul ca statul Palestina să-și primească independența, să fie rezolvat pașnic conflictul israeliano-palestinian, așa cum a fost promis cu mult timp în urmă', a mai scris liderul palestinian, într-un articol publicat de Huffington Post.

Mahmud Abbas va fi prezent la ceremonia de arborare a drapelului palestinian, care va avea loc imediat după ce el își va ține discursul în fața Adunării Generale a ONU, în cadrul căruia va solicita o remobilizare a comunității internaționale în problema palestiniană.

Această ceremonie are loc însă în contextul în care situația este cât se poate de sumbră — procesul de pace dintre Israel și palestinieni este întrerupt de la eșecul din primăvara anului 2014 al medierii americane, Fâșia Gaza este un butoi cu pulbere, tensiunile se acumulează în Cisiordania ocupată, în timp ce, la Ierusalim, Esplanada Moscheilor, loc sfânt deopotrivă pentru musulmani și evrei, este de mai multe săptămâni teren de confruntări între palestinieni și polițiști israelieni.

În acest context, soluția avansată de comunitatea internațională — două state, unul israelian și unul palestinian, care să conviețuiască în pace și securitate — pare o himeră.

Pe de altă parte, în discuțiile internaționale rezolvarea conflictului israeliano-palestinian a căzut în plan secundar, prioritatea fiind acum lupta împotriva Statului Islamic, grupare jihadistă considerată amenințarea mondială numărul unu.

Cu toate acestea, arborarea drapelului palestinian va constitui un eveniment cu puternică încărcătură simbolică, la fel și dezbaterile și voturile din mai multe parlamente europene, din 2015, în favoarea recunoașterii statului palestinian.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și zeci de oficiali străini urmează să asiste la ceremonie. Unele state nu vor avea însă reprezentanți, dat fiind că rezoluția din 10 septembrie prin care a fost aprobată arborarea drapelului palestinian la ONU a primit opt voturi negative și 45 de abțineri. SUA și Israel au votat împotrivă, la fel și Canada și Australia. Franța, Rusia și China au votat pentru. Marea Britanie și Germania s-au abținut.

Rezoluția a constituit o nouă etapă după votul istoric din noiembrie 2012 în Adunarea Generală a ONU, când palestinienii au obținut statutul de observator nemembru al Națiunilor Unite. Întărit de acest statut, statul Palestina s-a alăturat mai multor agenții internaționale, precum și Curții Penale Internaționale, chiar dacă nu este stat cu drepturi depline la ONU, deși el este recunoscut de peste 130 de țări.