ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cancelarul austriac a propus modificarea Constituției pentru a consfinți dreptul cetățeanului de a folosi numerar. Austria este una dintre cele mai conservatoare țări în această privință.

Cancelarul Karl Nehammer a declarat„tot mai multe persoane sunt îngrijorate că utilizarea banilor gheață ar putea fi restricționată ca mijloc de plată în Austria”.

Incertitudinea pe această temă ar fi alimentată de relatări și informații contradictorii.

Nehammer a conchis:

„Oamenii din Austria au dreptul la cash.”

În timp ce plățile cu cardul sau prin mijloace electronice sunt tot mai des utilizate în alte țări europene, Austria și vecina sa, Germania, rămân încă atașate plății cu bani gheață. La fel ca și România.

Guvernul de la Viena a declarat că anual sunt retrași din ATM-urile austriece 47 de miliarde de euro, în condițiile în care populația Austriei este de circa 9,1 milioane.

Protejarea dreptului de a plăti cu numerar reprezintă o cerere a formațiunii de dreapta, de opoziție, Partidul Libertății, care conduce în sondaje de câteva luni.

Apropierea viitoarelor alegeri generale, în toamna lui 2024, l-a determinat pe cancelarul Nehammer să vină cu această propunere foarte populară de modificare a Constituției.

Potrivit cancelariei de la Viena, propunerea lui Nehammer implică o „protecție constituțională a numerarului ca mijloc de plată”, garantând că oamenii vor putea plăti în continuare cu bani gheață.

De asemenea, garanția constituțională ar urma să cuprindă și o „aprovizionare de bază” a cetățenilor cu bani gheață, printr-o cooperare între guvern și banca centrală a Austriei.

 Austria este una din cele 20 de țări care fac parte din Zona Euro.

Nehammer a declarat că l-a însărcinat pe ministrul de Finanțe, Magnus Brunner, să lucreze la găsirea căilor de punere în aplicare a modificării constituționale.

În același sens, este prevăzută în septembrie organizarea unei mese rotunde cu miniștri implicați în proiect, cu reprezentanții din domeniul finanțelor și cu banca centrală.

Nehammer a conchis:

„Fiecare persoană trebuie să aibă posibilitatea de a decide în mod liber cum și cu ce vrea să plătească. Fie că e vorba de card, prin virament, poate că pe viitor și cu euro digital, dar și cu bani gheață. Această libertate de a alege trebuie să rămână și va rămâne.”

Dacă Austria, care este nu doar membră a UE ci și a Zonei Euro, vrea să modifice Constituția pentru a stipula dreptul cetățeanului de a plăti cu bani gheață – și nimeni de la Bruxelles sau din alte capitale europene nu a luat foc – România, care nu e în Zona Euro, de ce nu i-ar urma exemplul?

Se găsește vreo formațiune politică românească să preia ideea înaintea alegerilor de anul viitor?