ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, în timp ce România era cu ochii la rezultatele alegerilor prezidențiale, la doi pași de noi se deschidea ceea ce ar putea fi începutul unei noi ere în Europa de Est, și în Balcani în special.

După o întâlnire de două zile, la Ohrid în Macedonia de Nord, liderii Serbiei, ai țării gazdă și ai Albaniei au semnat un acord pentru crearea unui „Mini Schengen” în Balcani, ai cărei membri vor fi, momentan, cele trei țări.


Practic, noul acord dintre cele trei țări va duce la libera circulație a cetățenilor și a mărfurilor între aceste state. Totul va trebui implementat până în 2021.

De-asemenea,  conform premierului macedonean Zaev, scopul final al acestei inițiative este recunoașterea reciprocă a tuturor documentelor emise în țările membre: de la diplomele școlare și universitare, până la certificate și avize emise de agențiile din statele respective.

„Azi vorbim despre un vis, Balcanii secolului XXI. Vom îmbunătăți condițiile de trai, vom ajuta tinerii să-și dorească să rămână aici și vom facilita atragerea investitorilor străini. Balcanii vor fi un loc diferit, mai bun”, a spus Zaev în timp ce i-a invitat și pe ceilalți

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, s-a declarat mândru de semnarea acestui document. „E o inițiativă foarte importantă pentru Serbia. Sunt mândru că într-o perioadă scurtă de timp ne-am pus de acord asupra unui document care va însemna foarte multe pentru cetățenii noștri”, a declarat el.

Cu toate că semnatarii au invitat și celelalte țări din Balcani, inclusiv Bosnia-Herțegovina sau Muntenegru să intre în acest „Mini Schengen”, Vucici a atras atenția că nu este vorba de o nouă Iugoslavie, deși două dintre țările fondatoare au făcut parte din acest stat.

„Mulți oameni nu înțeleg despre ce e vorba astăzi, văd că Edi Rama este sub o presiune imensă. Nu mai sunt „Iugoslavii”, dar doar o calitate mai bună a vieții pentru cetățeni”, a adăugat liderul Serbiei.

La rândul său, premierul albanez Edi Rama a declarat că ideea nu este de a diviza Balcanii de West, ci de a „unifica” întreaga zonă, ce este deja foarte fragmentată.

„Declarația noastră, acordul semnat de noi reprezintă o dorință internă, nu de a patrona pe cineva în exterior”, a precizat el.

Președintele Consiliului de Miniștri ai Bosniei Herțegovian, Denis Zvizdici, prezentat la întâlnire, a spus că țara sa își va preciza punctul de vedere asupra acestei inițiative foarte curând. Aceeași poziție a avut-o și ministrul Economiei din Muntenegru, Dragica Sekulici.

Pe lângă libertatea de circulație a bunurilor și a cetățenilor, inițiativa prevede programe de schimb între studenți, introducerea unui pachet unic de acte necesare pentru tranzitul economic între cele trei, cooperarea în combaterea traficului de persoane și a migrației la granițe, amendamente legislative pentru armonizarea actelor normative ce reglementează circulația banilor și a capitalului.

Inițiativa a prins avânt după ce UE a anunțat că procesul de integrare al Macedoniei de Nord și Albaniei va întârzia.