ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Majoritatea parlamentarilor din Danemarca a votat în favoarea interzicerii anumitor tipuri de veșminte care acoperă chipul în public, interzicând efectiv burqa și niqab-ul islamic începînd cu 1 august, scrie The Local.dk.

 Liberalii și conservatorii  au votat în favoarea proiectului de lege, la fel și opoziția social-democrată. În timpul procedurii parlamentare, care s-a întins pe zece săptămâni, guvernul a eliminat o prevedere prin care, cei care încalcă noua lege, riscă condamnarea la închisoare. Cei care încalcă actul normativ care  vor risca o amendă de 134 de euro.


Legea este însă condamnată de organizațiile pentru drepturile omului, care consideră că adoptarea unei legi în acest sens nu era nici necesară și nici potrivită.
 
Guvernul susține că legea nu țintește o religie anume și nu interzice eșarfele, turbanele sau pălăria tradițională evreiască.


Franța a fost prima țară europeană care a interzisîn 2011 prin lege veșmintele islamice în public. 

„Parlamentul a declarat clar că burqa și niqab-ul nu aparțin Danemarcei. Ele sunt incompatibile cu cultura daneză și cu bazele pe care se construiește Danemarca”, a declaratun oficial danez din guvern.


Gauri van Gulik, directorul pentru Europa al Amnesty International, a declarat: „Toate femeile ar trebui să fie libere să se îmbrace cum doresc și să poarte haine prin care își exprimă identitatea și credințele. Această interdicție va avea un impact negativ în special asupra femeilor musulmane care doresc să poarte burka sau niqab-ul. Dacă scopul acestei legi a fost să protejeze drepturile femeilor, atunci eșuează lamentabil. În schimb, legea incriminează femeile pentru felul în care se îmbracă și astfel încalcă libertățile pe care Danemarca susține că le protejează”.