ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proiect de raport al Parlamentului European face apel la declanșarea activarea Articolului 7 din Tratatul UE, cunoscut și sub numele de „opțiunea nucleară”, împotriva Ungariei, pe care o acuză că nu respectă valorile de bază ale blocului comunitar. Cu aceeași armă a fost amenințată, în vara anului trecut, și Polonia, pentru că a sfidat avertismentele Bruxelles-ului și a adoptat un controversat pachet de legi privind reforma justiției.

Publicarea raportului vine la câteva zile după ce premierul ungar Viktor Orbán a obținut un al treilea mandat consecutiv,  în urma alegerilor generale de duminică. Textul, elaborat de eurodeputatul olandez Judith Sargentini, aparținând Partidului Verzilor, evidențiază preocupările legate de independența justiției, corupție, libertatea de exprimare, drepturile romilor și minorităților evreiești și ale refugiaților, precum și alte probleme, informează site-ul politico.eu. 


„Poporul ungar nu mai poate să beneficieze de drepturile fundamentale care sunt garantate în restul Europei. În Europa, noi ne dedicăm valorilor comune de respect pentru demnitatea umană, libertate, democrație, egalitate, statul de drept și drepturile omului. Din păcate, maghiarii nu pot fi siguri că vor primi un tratament onest și egal din partea guvernului lor. Nu pot ajunge la nicio altă concluzie decât să solicit activarea Articolului 7. Vremea avertismentelor a trecut. Trebuie să luăm atitudine în numele poporului ungar, ale cărui drepturi au fost subminat”, susține Sargentini.

Guvernul Orbán a fost acuzat atât  din țară, cât și din afara ei, că pune Ungaria pe calea autocrației și că vrea să introducă practici nedemocratice, întâlnite doar în timpul comunismului, cum ar fi cenzura de facto în mass-media de stat. Guvernul de la Budapesta a respins de fiecare dată aceste acuzații, considerându-le drept un amestec exagerat și nejustificat în problemele interne ale țării.

De asemenea, guvernul maghiar a criticat-o pe Sargentini și Parlamentul European, acuzând-o pe eurodeputată că este membră a unei rețele conduse de finanțatorul și filantropul maghiaro-american George Soros. 

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) va vota propunerea europarlamentarului Sargentini în luna iunie. Apoi, raportul va fi supus la vot în Parlamentul European în luna septembrie. Pentru ca acest demers să fie aprobat, trebuie susținut cu două treimi dintre voturile exprimate și o majoritate absolută a europarlamentarilor, adică minimum 376 de voturi.

Prin activarea Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, practic, Ungariei  i-ar fi  suspendat dreptul de vot, scrie Politico.eu. Această măsură este considerată de Bruxelles o „armă nucleară” împotriva statelor „recalcitrante” întrucât prevede sancțiuni care merg până la blocarea dreptului de vot pentru țara respectivă. O astfel de „nucleară” s-a încercat, de către UE în 2000, când nu exista Tratatul de la Lisabona, împotriva Austriei, pentru intrarea în guvern a extremistului Jörg Haider.