ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce în România legea privind repatrierea aurului, inițiată de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, a fost retrimisă în Parlament de președintele Iohannis, Polonia anunță că deja a adus în țară 100 de tone din rezervele sale de la Banca Angliei.

Polonia a repatriat circa 100 de tone din rezervele sale de aur, în valoare de aproximativ 18,3 miliarde de zloți (4,7 miliarde de dolari), depozitate la Banca Angliei, a comunicat luni șeful Băncii centrale poloneze, Adam Glapinski, transmite dpa. Polonia și-a păstrat cea mai mare parte a rezervelor sale de aur la Banca Angliei după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Aurul a fost repatriat în opt tranșe de câte o mie de lingouri fiecare. Acestea au fost aduse pe calea aerului pe aeroporturile din Varșovia și Poznan, fiind transportat ulterior către seifuri ale Băncii Centrale de pe teritoriul țării.

Banca Centrală a Poloniei deține în prezent rezerve de 228,6 tone de aur, din care 105 tone sunt depozitate acum în propriile seifuri, conform unui comunicat al instituției. Aceasta a mai informat că și-a majorat rezervele cu 127,5 tone în anii 2018-2019.

Și Ungaria anunța la începutul anului trecut că și-a repatriat rezerva de aur. 
 
Reamintim că în solicitarea către Legislativ, președintele Iohannis susține că orice modificare a Statutului BNR fără o consultare prealabilă a tuturor organismelor monetare europene se poate constitui într-un precedent periculos pentru economia țării și de natură să afecteze funcționarea eficientă a Băncii Naționale într-un cadru legislativ unitar la nivel european. Klaus Iohannis susține totodată consultarea BNR și realizarea unei analize de impact detaliate cu privire la legea respectivă. În cererea de reexaminare se mai arată că legea adoptată de fosta majoritate parlamentară nu prevede modalitatea în care peste 60 de tone de aur pot ajunge, fizic, din locul actual de depozitare în țara noastră.