ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul polonez a adoptat vineri o lege care creează o nouă structură guvernamentală, pe lângă prim-ministru, care va distribuii fondurile pentru Organizațiile Neguvernamentale (ONG). Se va numi „Institul pentru Libertate – Centrul pentru Dezvoltarea Societății Civile”, și va fi coordonat de o altă structură nouă, Comitetul pentru Afaceri Publice, condus de un ministru.
 
Acesta din urma va numi directorul Institutului.

Opoziția, Avocatul Poporului și mai multe ONG-uri importante, între care Fundația Helsinki pentru drepturile omului, au criticat imediat legea drept o încercare a partidului naționalist de guvernământ de a prelua total controlul asupra organizațiilor neguvernamentale. În opinia lor, legea încalcă și o serie de angajamente internaționale, pe care Polonia și le-a asumat față de OSCE și Consiliul Europei. Legea mai are nevoie de votul Senatului și semnătura președintelui, care se pare însă că nu vor fi o problemă.
 
Polonia nu este singura țară care a pornit războiul impotriva ONG-urilor. 
Parlamentul ungar a adoptat în iunie o lege controversată care sporește controlul Executivului asupra organizațiilor neguvernamentale care beneficiază de finanțare externă. Proiectul a fost criticat de Uniunea Europeană și de ONU, vizând în mod special organizațiile susținute de miliardarul american George Soros.


Legea propusă de premierul Viktor Orban prevede că ONG-urile care beneficiază anual de finanțări externe de peste 7,2 milioane de forinți (23.400 de euro) trebuie să se declare explicit drept „organizații susținute din străinătate”.

Această inițiativă și legea privind universitățile străine adoptată în luna aprilie și considerată ca vizând Universitatea Central-Europeană (CEU), fondată de Soros la Budapesta, au fost condamnate de către Uniunea Europeană și au dus la ample manifestații de protest în capitala ungară.