Republica Macedonia și-ar putea schimba numele. Anunțul a fost făcut de premierul micului stat balcanic, Nikola Gruevski, creat după destrămarea Iugoslaviei.

Astfel, s-ar pune punct disensiunilor de aproape trei decenii privind numele Macedoniei,contestat de Grecia.

Premierul de la Skopje a declarat pentru ziarul The Guardian că trebuie să se ajungă la o concluzie, care apoi să fie adusă în fața cetățenilor, la un referendum.

Grecia acuză Macedonia că și-a însușit părți din cultura greacă, precum și numele provinciei sale istorice care se află chiar la granița cu Macedonia, inclusiv simboluri precum soarele de pe drapelul macedonean sau originea lui Alexandru cel Mare.

Din cauza acestei dispute, Grecia blochează accesul Macedoniei în NATO și UE și a determinat ONU să numească statul macedonean Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM).

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews