Curtea Supremă din Marea Britanie a decis că pentru întreruperea tratamentelor unui bolnav va fi suficient un acord între familie și medici, fără cosimțământul pacientului și fără o audiere în instanță.

Decizia Curții Supreme este cu atât mai alarmantă cu cât vine după un scandal internațional privind sistemul guvernamental de îngrijire a sănătății din Regatul Unit, unde, așa cum s-a văzut în cazurile Charlie Gard sau Alfie Evans, doctorii și spitalele renunță rapid la pacienții despre care cred că nu mai merită tratați, scrie LifeNews.


În astfel de cazuri, se fac presiuni asupra familiilor pentru a permite deconectarea pacientului de la aparate, pentru că, spun ei, nu mai au nici o șansă la viață. Și în ciuda faptului că alți medici și profesioniști din domeniul medical nu sunt de acord.

în prezent, atât eutanasia, cât și sinuciderea asistată sunt ilegale în Marea Britanie, singura excepție fiind „eutanasia pasivă” - când se retrage tratamentul care ar putea extinde viața cuiva.

Singurele alternative pentru pacienții cu afecțiuni terminale din Regatul Unit sunt asistența medicală la domiciliu sau refuzul tratamentului, pe care pacienții cu capacitate psihică au dreptul să le facă.

Decizia instanței supreme din Marea Britanie vine și după noi informații conform cărora sute de pacienți au fost eutanasiați în ultima perioadă în Belgia, inclusiv trei copii. Motiv un plus pentru ca membrii organizațiilor pro-viață să vadă în această hotărîre a magistraților englezi un nou pas spre eutanasie și spre presarea pacienților de s-și pune capăt vieții prin așa zisa „sinucidere asistată”.

Decizia magustraților prevede că:

Îngrijirea și tratamentele pot fi întrerupte în cazul pacienților aflați într-o stare vegetativă permanentă, fără a mai trebui o autorizație legală din partea unui judecător. Curtea Supremă a confirmat că un om cu o leziune cerebrală extensivă, care poate fi identificat doar ca domnul Y, ar trebui să aibă voie să moară fără ca familia să se mai prezinte în fața unui judecător.

Prin această Hotărâre, în cazurile în care familiile și medicii sunt de acord, personalul medical va putea să elimine tuburile prin care este hrănit pacientul, fără a se adresa Curții de Protecție.”

Devine astfel tot mai clar că Anglia face un pas și mai explicit către eutanasie. Povestea lui Alfie Evans și Charlie Gard, menționați, arată că în Marea Britanie există o mare agitație, la toate nivelurile, pentru a se ajunge la eutanasie în formă legalizată. Lucru confirmat și de un raport întocmit de Comisia privind Moartea Asistată. Comisia, prezidată de Lordul Falconer, avocat și fost ministru al Justiției, alcătuită din 11 experți, a audiat în ultimul an peste 1.300 de persoane pentru ca, în raportul său final, să tragă concluzia: „sinuciderea asistată ar trebui să fie permisă”. În plus, spune Comisia, „legea actuală din Marea Britanie este inadecvată, inconsistentă și nu ar trebui să mai existe în forma actuală”.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews