ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia nu mai poate stăvili valul de migranți și cere Europei să țină acest aflux sub control. Altceva credea președintele Erdogan anul trecut, când convenea cu UE să primească bani pentru oprirea refugiaților.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat miercuri că țara sa nu poate împiedica migranții să plece către Europa, deși anterior el s-a angajat față de Uniunea Europeană să oprească acest aflux, transmite agenția DPA.

”(Europenii) nu au nicio șansă să țină acest aflux sub control”, a indicat Erdogan, subliniind că Turcia 'nu poate face nimic' împotriva celor care își doresc un viitor în Europa. 'Nu mai este vorba despre bani', a continuat el, făcând referire la planul de acțiune pe care l-a convenit anul trecut cu UE. 

Conform acestui acord, guvernul turc s-a angajat să stăvilească valul de migranți în schimbul unui ajutor financiar cu o valoare inițială de trei miliarde de euro — destinat refugiaților sirieni de pe teritoriul turc — și a reluării procesului de aderare a Turciei la UE, precum și a celui de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci. 

Declarația sa survine cu numai o zi înaintea Consiliului European, ce are ca punct important pe agendă migrația, în contextul în care statele europene devin tot mai restrictive cu primirea solicitanților de azil.