ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


China este pregătită să „lucreze alături de toate celelalte țări" în lupta mondială împotriva coronaviruslui, a afirmat agenția oficială de presă Xinhua, citând o conversație între președinții Xi Jinping și Vladimir Putin, scrie AFP.

Această declarație a președintelui chinez i-a fost făcută omologului său rus în cursul unei convorbiri telefonice joi seară, ora Beijingului. China „are dorința de a depune eforturi concertate cu Rusia și toate celelalte țări pentru (...) a păstra securitatea sanitară mondială”, a adăugat Xinhua.

„China are încrederea, capacitatea și certitudinea că va ajunge la o victorie totală împotriva pandemiei”, i-a mai spus liderul de la Beijing omologului său rus.

Coronavirusul, care a făcut peste 9.800 de morți în lume, a apărut pentru prima dată în decembrie în orașul chinez Wuhan din centrul țării. Potrivit unui bilanț întocmit de AFP, acesta s-a extins până în prezent la 158 de țări și teritorii.

Guvernul chinez a fost criticat de unele țări că nu a acționat „destul de repede și că a ascuns informații în fața pandemiei. „Lumea plătește prețul ridicat pentru ceea ce au făcut ei”, a acuzat joi președintele american, Donald Trump, într-o conferință de presă la Casa Albă.
 
Beijingul a trimis 30 de aparate de ventilare pulmonară, 5.500 de costume de protecție și 400.000 de măști în Italia, cea mai afectată după China de noul coronavirus. Duminică, la Roma au ajuns mai mulți medici și asistenți chinezi, care îi vor sprijini pe italieni. Ei au lucrat și în regiunea Wuhan, provincia unde a apărut virusul.

Și Republica Moldova și Serbia vor beneficia de asistență din partea Beijingului, asistență care include dispozitive și consumabile pentru instituțiile medicale, scrie Radio Chișinău.

Primul lot de echipamente include peste o mie de teste, 100 de mii de respiratoare de protecție, 500 de termometre cu infraroșu, o mie de perechi de ochelari medicali. 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, tocmai a anunțat că Beijingul va trimite UE două milioane de măști chirurgicale, 200.000 de măști de tip N-95 și 50.000 de teste pentru noul coronavirus.