ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat joi că țara sa nu poate furniza Ucrainei încă un sistem antiaerian Patriot, după ce a oferit deja trei Kievului, estimând că alți aliați ai Ucrainei "probabil pot face mai mult" pentru a furniza Ucrainei baterii Patriot sau rachete pentru acestea, în timp ce Polonia a reafirmat că, la rândul ei, nu poate elibera sisteme Patriot pentru Ucraina, relatează agențiile DPA ș EFE, citate de stiripesurse.ro

"Am furnizat deja trei sisteme. Aceasta înseamnă un sfert din capacitățile noastre, așadar nu există spațiu pentru a furniza nimic mai mult decât aceste trei sisteme. Le revine acum altor parteneri să furnizeze sisteme" Patriot Ucrainei, a spus Pistorius la sosirea la reuniunea miniștrilor Apărării din statele NATO, care se desfășoară la Bruxelles. "Am dat mult, dar alții, probabil, pot face mai mult", a completat el.

În acest timp, un viceministru polonez al Apărării a declarat că un sistem Patriot al SUA amplasat în Polonia și care va fi transferat Ucrainei va fi înlocuit de un altul aflat în prezent în altă parte a lumii.

"Polonia nu a fost de acord cu transferul bateriei Patriot. Sistemele Patriot din Polonia apără cerul polonez și aceasta nu se va schimba", a precizat viceministrul polonez al Apărării Cezary Tomczyk.

Reuniunea ministerială a NATO este precedată de o nouă întâlnire a grupului de contact care susține cu ajutor militar Ucraina în războiul cu Rusia, cunoscut ca "grupul de la Ramstein" și format din circa 50 de țări.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut încă cel puțin șapte noi baterii Patriot, dar țările ce dispun de astfel de sisteme sunt reticente să le furnizeze, întrucât ele sunt parte integrantă a sistemelor naționale de apărare antiaeriană.