ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!




Autointitulatul Mitropolit al Bisericii Ortodoxe necanonice a Muntenegrului, Mihailo, dorește ca statul muntenegrean, după modelul Ucrainei, să negocieze pentru rezolvarea litigiului cu Biserica Ortodoxă Sârbă, transmite romania-actualitați.

„Ortodoxia renaște datorită Patriarhului Bartolomeu I al Constantinopolului și în cele din urmă se vor rezolva toate problemele lumii ortodoxe, inclusiv problema Bisericii Ortodoxe Muntenegrene", a spus Mihailo, adăugând că fără Biserica Ortodoxă Muntenegreană nu există statul muntenegrean.

"Patriarhul Constantinopolului a spus că fiecare popor ortodox are dreptul la biserică autocefală, dar cu acordul conducerii de stat. Acum trebuie să acționeze statul. Nu există nicio bază canonică și nimic altceva care ar putea pune sub semnul întrebării autocefalia Bisericii Ortodoxe Muntenegrene, care a fost desființată cu forța armelor", a spus Mihailo.

În 1920 Biserica Ortodoxă a Muntenegrului a fost încorporată în Biserica Ortodoxă Sârbă și și-a pierdut autocefalia. 

Amintim că la data de 11 octombrie, Sinodul Patriarhiei de la Constantinopol a anulat decizia din 1686 de a transfera Mitropolia de la Kiev în jurisdicția Patriarhiei Moscovei.

Într-un comunicat publicat la finalul sinodului, Patriarhia a anunțat că „își reînnoiește decizia deja luată și conform căreia Patriarhia ecumenică va autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei”.

După independența Ucrainei, în 1991, și prăbușirea Uniunii Sovietice, Filaret, fost ierarh al Patriarhiei Moscovei, a înființat o Biserică Ortodoxă Ucraineană, autoproclamându-se patriarh al acesteia, ceea ce a dus la excomunicarea lui de către Moscova.