ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ankara a amenințat din nou că va extinde operațiunea sa antikurdă în Siria până la orașul Manbij și chiar la est de Eufrat, adăugând că militarii americani din zonă riscă să devină ținte dacă poartă „uniforma teroriștilor”, informează site-ul postului France 24.

Cel puțin șapte militari turci au murit în ultimele 24 de ore în cursul ofensivei Ankarei împotriva kurzilor din regiunea siriană Afrin.
 
Pe data de 19 ianuarie, armata turcă a declanșat o ofensivă în nordul Siriei, lansând atacuri aeriene și terestre în provincia Afrin. Obiectivul ofensivei este înlăturarea grupării insurgente kurde Unitățile Populare de Protecție (YPG), despre care Ankara afirmă că este aliată cu mișcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Pe de altă parte, Washingtonul a considerat milițiile kurde din Siria drept un element cheie în lupta împotriva militanților rețelei teroriste Stat Islamic.

Pe lângă enclava Afrin, YPG controlează și orașul strategic Manbij și un teritoriu întins la est de Eufrat, la sud de frontiera cu Turcia.

„Dacă (YPG) nu se va retrage din Manbij, atunci vom merge la Manbij, vom merge la est de Eufrat", a declarat vicepremierul Bekir Bozdag pentru postul CNN-Turk.
 
Bozdag a subliniat că Turcia nu dorește o confruntare cu trupele SUA, dar a declarat că soldații americani riscă să fie prinși în confruntări dacă poartă uniforme ale organizației kurde YPG.

Oficialul turc probabil s-a referit la imagini difuzate în trecut cu militari americani în nordul Siriei purtând insigne ale YPG.

„Dar SUA trebuie să fie conștiente de sensibilitățile Turciei. Dacă militarii americani poartă uniforme teroriste sau se află printre teroriști în cazul unui atac împotriva armatei, atunci nu va mai exista șansa de a face o distincție”, a explicat vicepremierul de la Ankara.

„Dacă vor veni împotriva noastră într-o asemenea uniformă, îi vom vedea ca ... teroriști”, a completat Bozdag.