ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia a avertizat marți că „nu este benefic” pentru Franța să-și mențină o prezență militară în Siria pentru a proteja milițiile kurde ale Unităților pentru Apărarea Poporului (YPG), aflate în prima linie în lupta antijihadistă, informează AFP preluată de Agerpres.
 
„Nu este un secret pentru nimeni că Franța susține YPG. (Emmanuel) Macron s-a întâlnit cu reprezentanți ai acestora", a declarat șeful diplomației turce Mevlut Cavusoglu, în timpul unei întâlniri cu jurnaliști turci. „Nu avem informații despre trimiterea de alți soldați (francezi), însă ei (francezii) își mențin prezența actuală. Dacă ei rămân pentru a contribui la viitorul Siriei, atunci mulțumim. Însă, dacă ei rămân pentru a proteja YPG, aceasta nu va fi benefic pentru nimeni", a atenționat Cavusoglu.

Franța participă la coaliția internațională condusă de SUA împotriva jihadiștilor în Siria și Irak. Ea și-a desfășurat în aceste țări artileria și aviația. Potrivit mai multor surse de informație, elemente ale forțelor speciale franceze sunt de asemenea prezente la sol în Siria, însă guvernul de la Paris nu a confirmat această prezență. 

SUA sprijină YPG împotriva jihadiștilor din gruparea Statul Islamic (SI), însă Ankara consideră această miliție drept o organizație 'teroristă' având legătură cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce un război de gherilă în sud-estul Turciei din 1984. Turcia a lansat deja două ofensive în nordul Siriei din 2016 împotriva YPG și a jihadiștilor SI. 

Președintele american Donald Trump a ordonat miercuri retragerea celor circa 2.000 de militari americani desfășurați în Siria, care luptau aici împotriva jihadiștilor din gruparea Stat Islamic (SI) alături de o coaliție arabo-kurdă dominată de YPG. Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat duminică "regretul profund" în legătură cu decizia americană, estimând că "un aliat trebuie să ofere siguranță". 

Franța a afirmat, de asemenea, că va rămâne angajată în coaliția anti-SI, în pofida retragerii anunțate a trupelor americane din Siria