ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentarii britanici vor vota înainte de Crăciun acordul de Brexit pe care premierul conservator Boris Johnson l-a convenit cu Uniunea Europeană, a declarat acesta sâmbătă, conform agenției dpa, citate de Agerpres.

Boris Johnson, al cărui partid conservator a câștigat detașat alegerile parlamentare anticipate de joi, a făcut această declarație la Sedgefield, în nord-estul Angliei, fief al fostului premier laburist, Tony Blair, unde conservatorii au reușit însă atragerea de voturi din partea susținătorilor tradiționali ai Partidului Laburist, aflat în opoziție.

„Știu că este posibil ca oamenii să fi încălcat obiceiurile de vot încetățenite acolo de generații, votând pentru noi”, a declarat consrvatorul Boris Johnson, promițându-le acestor alegători că se va achita de „încrederea” cu care l-au învestit.

Ratificarea acordului de Brexit de către Parlamentul britanic, care permite Regatului Unit să se retragă din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, este de așteptat să devină doar o formalitate acum, când conservatorii dețin o majoritate largă după alegerile legislative anticipate. Aceștia au câștigat 365 de locuri în parlamentul de 650 de locuri, cu 48 mai multe decât înainte, grație electoratului laburist favorabil Brexitului. 

Partidul Laburist a pierdut 59 de locuri și a rămas cu numai 203 reprezentanți în Westminster, față de 262, câți avea înaintea declanșării alegerilor anticipate. Potrivit AFP, acesta e cel mai slab rezultat obșinut de laburiști, din 1935 până în prezent.

Boris Johnson estimează că victoria sa a rezultat din „decizia irefutabilă, irezistibilă și incontestabilă” a britanicilor de a „ajunge în sfârșit la Brexit” până pe 31 ianuarie, conform angajamentelor externe, covenite cu partenerii de pe continent.

Noua legislatură de după alegeri va începe joi, 19 decembrie, potrivit calendarului publicat de agenția britanică Press Association.