James Comey, fostul director al FBI schimbat de Donald Trump la începutul anului 2017, a recunoscut că a ascultat ilegal oameni din politică.
Comey a admis, duminică, într-un interviu pentru Fox News că poliția federală a comis „grave neglijențe” la începutul anchetei asupra presupusei ingerințe a Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016, anunță AFP, citată de Agerpres.

Președintele Statelor Unite Donald Trump l-a concediat brusc pe James Comey în 2017, iar acum sugerează că fostul  șef al poliției federale ar putea fi condamnat la o pedeapsă de „mai mulți ani” de închisoare. La rândul său, Comey spune că a apărat constant FBI de atacurile președintelui SUA.

Dar, duminică, fostul director al FBI a recunoscut că un consilier pe probleme de politică externă din echipa de campanie a candidatului Trump în 2016, Carter Page – între timp pus sub acuzare în ancheta FBI privind ingerința rusă – a fost tratat mod incorect.

James Comey a recunoscut că mandatul FBI pentru supravegherea lui Carter Page, pe care el l-a semnat, conținea „erori semnificative”. „Au fost grave neglijențe, 17 lucruri ar fi trebuit să existe în mandate ori cel puțin să fie amintite sau calificate diferit”, a declarat fostul șef al FBI.

Erorile au fost detaliate într-un raport al inspectorului general al Departamentului Justiției dat publicității la 9 decembrie. Documentul respinge părtinirea politică din partea FBI în deschiderea anchetei, dar admite „erorile și omisiunile” comise de agenți atunci când au solicitat aprobarea justiției pentru a supraveghea convorbirile telefonice ale lui Carter Page.

„Deci acum Comey recunoaște că a greșit. Face asta numai pentru că a fost prins cu mâța-n sac”, a comentat președintele american pe Twitter.

„Care sunt consecințele pentru acest comportament ilegal? Ar putea fi mai mulți ani de închisoare?”, a adăugat Donald Trump, care l-a îndemnat pe fostul director al FBI să le ceară scuze celor afectați de abuzurile pe care le-a patronat.