ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procuratura generală a dat undă verde folosirii tehnologiei agențiilor de spionaj pentru a supraveghea persoanele bolnave de coronavirus în Israel, o propunere a guvernului în exercițiu condus de Benjamin Netanyahu care deschide o dezbatere privind dreptul la intimitate, transmite presa israeliană.

Pentru a fi pusă în aplicare mai este nevoie doar de avizul unei comisii parlamentare, însă măsura se bucură deja de acceptul serviciilor de securitate.

„După ce am primit solicitări din partea prim-ministrului și al Ministerului Sănătății, toate autoritățile pertinente studiază posibilitatea utilizării capacităților tehnologice ale Serviciului General de Securitate în cadrul efortului național de a împiedica extinderea epidemiei de coronavirus”, a declarat pentru mass media locală un purtător de cuvânt al Shin Bet (serviciul de securitate internă).

Procurorul general Avijai Mandelblit a aprobat duminică folosirea acestor metode de către poliție și sub supravegherea Ministerului Justiției, ce vor permite urmărirea telefoanelor mobile pentru a supraveghea deplasările celor infectați, însă a precizat că măsura va avea limite în ceea ce privește durata și felul în care sunt folosite informațiile colectate.

Odată cu anunțarea de noi restricții de circulație pentru întreaga țară, unde se înregistrează doar 200 de cazuri confirmate și niciun deces, Netanyahu a anunțat că a cerut Ministerului Justiției aprobarea acestor măsuri. El a recunoscut că nu este vorba despre „măsuri minore”. Presupun un anumit grad de încălcare a intimității acestor persoane, pentru a putea afla cu cine au intrat în contact după ce s-au îmbolnăvit și ce au făcut înainte de a contracta virusul. Este un instrument eficient pentru „a localiza virusul” și a-l izola, în loc „să izolăm întreaga țară”.

Autoritatea israeliană pentru Protecția Intimității s-a opus aprobării acestei măsuri, considerând-o extremă, iar liderul partidului pacifist Meretz, Nitzan Horowitz, a cerut anularea ei.

„A urmări, a ținti și a supraveghea cetățenii cu ajutorul bazelor de date și a tehnologiei sofisticate se poate transforma într-o gravă încălcare a intimității și libertăților civile de bază”, și acesta este motivul pentru care astfel de demersuri "sunt interzise în țările democratice", a denunțat Horowitz.