Cele 27 de state care vor rămâne în Uniunea Europeană au decis luni, la Bruxelles, să accepte solicitarea Londrei de amânare a Brexitului cu trei luni, până la 31 ianuarie 2020, a anunțat pe Twitter președintele Consiliului European, Donald Tusk.dpa. Este a treia amânare a Brexit. În weekend, guvernul lui Boris Johnson a făcut presiuni asupra parlamentarilor să susțină alegeri anticipate, pentru a sparge impasul în care țara se află, la trei ani după ce britanicii au votat în favoarea Brexit.

Propunerea care a fost analizată prevede o amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, dar cu posibilitatea ca Regatul Unit să iasă din UE de la 1 decembrie 2019 sau de la 1 ianuarie 2020 în caz de ratificare a acordului înainte de aceste termene.

Toate țările UE au convenit săptămâna trecută asupra necesității unei a treia amânări a Brexitului pentru a evita o ieșire fără acord și s-au pus de acord să ia o decizie asupra subiectului prin procedură scrisă, fără a fi necesară convocarea unui summit.

La peste trei ani de la referendumul în care britanicii au votat în proporție de 52% pentru părăsirea Uniunii Europene, deputații britanici au aprobat în principiu, pe 22 octombrie, acordul încheiat de UE cu premierul britanic Boris Johnson, dar a respins calendarul de marș forțat pe care acesta dorea să-l impună legislativului.

Regatul Unit trebuia inițial să părăsească UE pe 29 martie 2019, o dată-limită amânată deja în două rânduri, mai întâi până la 12 aprilie și apoi până la 31 octombrie.