ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 18: 34 Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a acuzat Kosovo că nu are dreptul să își formeze o armată, scrie New York Times. Prim-ministrul sârb a declarat că speră că Belgradul nu va fi nevoit să își folosească cei 28.000 de soldați pentru a proteja minoritatea sârbă din Kosovo, „deși aceasta este o opțiune”, scrie news.ro.
 
„Absolut niciun act din dreptul internațional nu le oferă dreptul să își formeze o armată”, a afirmat el.

„Tot ce face Pristina - și evident că totul este făcut cu aprobarea SUA și Marii Britanii – este împotriva legii”, a adăugat Vucici.

Ivica Dacici, ministrul de Externe al Serbiei, a declarat că Belgradul va cere o sesiune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU din cauza „celei mai mari încălcări” a rezoluției acestui consiliu.

„Este o amenințare directă la pacea și stabilitatea din regiune”, a declarat Dacic, conform agenției Tanjug.

Ana Brnabici, prim-ministrul Serbiei, a declarat că formarea unei armate în Kosovo este împotriva eforturilor de a stabiliza zona Balcanilor. Ea a adăugat că speră că Belgradul nu va fi nevoit să își folosească cei 28.000 de soldați pentru a proteja minoritatea sârbă din Kosovo, „deși aceasta este o opțiune”.
 
Știrea inițială
 
Parlamentul de la Pristina a votat vineri, in ziua pe care sârbii o numesc ZIUA Z, legea privind crearea unei armate kosovare, decizie care stârnește preocupare în rândul minorității sârbe din Kosovo și la Belgrad, transmit AFP și Reuters. Ca reactie la votul deputaților, sârbii din nordul Kosovo, și-au pus pe clădiri steagul Serbiei, iar  președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a anunțat că va efectua o vizită în Zona de Securitate dintre Serbia și Kosovo, un gest cu semnificație militară. 

Deputații kosovari au adoptat în unanimitatea celor 107 de aleși prezenți proiectul legii care acordă mandat militar forțelor de securitate din Kosovo (KSF), ce numără circa 2500 de membri având în prezent în principal misiuni de securitate civilă. Cei zece aleși ai minorității sârbe au boicotat sesiunea. "Felicitări!" - a strigat după vot președintele parlamentului.

Textul adoptat precizează că forțele vor fi însărcinate cu "asigurarea integrității teritoriale a țării, apărarea proprietății și intereselor Republicii Kosovo, susținerea autorităților civile în caz de catastrofă și participarea la operațiuni internaționale".
Între timp, în ultimele 24 de ore, relatează presa sârbă, un convoi 45 de vehicule ale forțelor KFOR de menținere a păcii a ajuns la podul care separă cele două maluri ale orașului Mitrovița, unul dintre focarele de tensiune interetnică din Kosovo.

KFOR, o forță internațională condusă de NATO, garantează securitatea și integritatea teritorială a Kosovo după războiul între forțele sârbe și rebele kosovare albaneze (1998-1999), soldat cu peste 13.000 de morți.

După războiul dintre forțele sârbe și rebeli kosovari albanezi dintre 1998 și 1999, soldat cu peste 13.000 morți, securitatea și integritatea teritorială din Kosovo sunt vegheate de o forță internațională condusă de NATO, KFOR.

Deși forța ei nu se va compara cu cea a armatei sârbe, decizia privind crearea armatei kosovare survine într-un moment de intensificare a tensiunilor dintre Belgrad și Pristina, după ce aceasta din urmă a impus taxe vamale asupra produselor sârbești, iar dialogul mediat de Uniunea Europeană se află într-un punct mort.

Totuși, potrivit analiștilor în problemele Kosovo, va fi nevoie de aproape 10 ani pentru ca actuala KSF să fie transformată într-o armată. Efectivele noii forțe ar urma să crească la 5000, plus circa 3000 de rezerviști, ceea ce este departe de cei circa 30.000 de militari ai armatei sârbe.