ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE  23:43 Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că Ierusalimul este "capitala eternă a statului Palestina", drept răspuns la anunțul făcut în aceeași zi de președintele american Donald Trump prin care a recunoscut Orașul Sfânt drept capitală a Israelului, informează Reuters. "Aceste măsuri reprobabile constituie o subminare deliberată a tuturor eforturilor de pace și reprezintă o declarație conform căreia Statele Unite s-au retras din rolul pe care l-au jucat în ultimele decenii de sponsor al procesului de pace", a spus Abbas, care a adăugat că decizia încurajează Israelul "să continue politica de ocupație, colonizare, apartheid și epurare etnică".
 
ACTUALIZARE  22:13 Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a insistat miercuri că recunoașterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului "nu schimbă statutul religios, juridic și administrativ" al orașului, în timp ce secretarul general al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Saeb Erakat, a declarat că președintele american Donald Trump "a distrus" soluția celor două state, informează EFE, dpa și AFP.
 
Mișcarea Hamas, cu sediul în Fâșia Gaza, a calificat totodată decizia lui Trump drept "o agresiune flagrantă împotriva poporului palestinian" și le-a cerut arabilor și musulmanilor "să submineze interesele SUA în regiune" și "să evite Israelul".
 
Știrea inițială
 
Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel, relatează agențiile internaționale de presă. Decizia constituie „o nouă abordare” în efortul de soluționare a conflictului israelo-palestinian, a subliniat liderul de la Casa Albă.
 
Anunțul președintelui american ar putea să afecteze eforturile de pace în cadrul conflictului israeliano-palestinian. Recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului poate fi un ”casus belli” - adică poate declanșa un război - pentru liderii palestinieni, care consideră că Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care aspiră.
 
„Am hotărât că este timpul să recunoaștem oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Deși președinții precedenți au făcut din asta o promisiune majoră în campaniile electorale, ei nu au reușit să se țină de promisiune. Astăzi, eu mă țin de acest angajament”, a declarat Donald Trump în mesajul transmis din sala de recepții diplomatice a Casei Albe, scrie Agerpres.

„Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian și al Curții Supreme'', a spus președintele american.

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile. 

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, iudaică și musulmană, n.r.) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.

Decizia lui Donald Trump îi va mulțumi probabil pe principalii săi susținători — republicani conservatori și creștini evanghelici care formează o mare parte a bazinului său electoral, notează Reuters.

Trump a acționat în conformitate cu o lege din 1995 care prevede că SUA își mută ambasada la Ierusalim. Predecesorii săi Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama au amânat constant această decizie pentru a evita tensionarea situației din Orientul Mijlociu.

Un emisar palestinian a menționat că decizia lui Trump reprezintă o declarație de război în Orientul Mijlociu. Papa Francisc a cerut ca status quo-ul în Ierusalim să fie respectat, estimând că în caz contrar ar putea fi alimentate alte conflicte din lume.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews