ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE:  Președintele în exercițiu al Turciei, Recep Erfogan, a câștigat alegerile prezidențiale, conform rezultatelor preliminare anunțate de Comisia electorală de la Ankara, după numărarea a peste 98% din voturi, anunță agențiile de știri.

Erdogan a obținut 52,1% în alegeri  (26.931.201 de voturi), iar contracandidatul său Kemal Kilicdaroglu a întrunit 47.9% din opțiuni (24.762.280 de voturi), potrivit rezultatelor preliminare.

 După anunțarea victoriei, Erdogan a sărbătorit cu susținătorii săi, cântând împreună un cunoscut cântec turc.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Milioane de alegători turci din întreaga lume votează azi, duminică, pentru a-și alege următorul președinte, având de ales între actualul președinte, Recep Tayyip Erdogan, și principalul său contracandidat care reprezintă partidele de opoziție, Kemal Kilicdaroglu.

Niciunul dintre candidați nu a depășit cele 50% din voturi necesare pentru o victorie categorică în primul tur al alegerilor din 14 mai, ceea ce a dus la desfășurarea turului doi de scrutin de duminică. Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 69 de ani, conduce Turcia din 2003, când a devenit prim-ministru, aminteșete EvZ.

Inițial, Erdogan a fost aclamat la scenă deschisă ca un „democrat islamist” care a promis să facă din această țară predominant musulmană și membră NATO o punte de legătură între lumea musulmană și Occident. Acum, Erdogan, care a ținut mult timp piept adversarilor cu un stil populist înflăcărat, pare să fie într-o poziție puternică pentru a câștiga încă un mandat de cinci ani, scrie NYT.

Pentru români și ortodocși a adus un mare afront creștinismului când a transformat din nou Sfânta Sophia în moschee, ignorând cu dispreț apelurile venite din întreaga lume creștină. Recep Erdogan este pentru Turcia ceea ce este Viktor Orban pentru Ungariei dar, în ambele cazuri, aceasta nu încălzește cu nimic românii, ba chiar dimpotrivă.

În zonă susține pe față conflictul armat al Azerbaidjanului contra Armeniei. Chiar azi, de ziua națională a Azerbaidjanului, Erdogan a afișat pe contul său de Facebook care numără 10.000.000 de fani mesajul că Turcia sărbătorește această zi sub sloganul „O națiune, două state”.

Candidatul opoziției în alegerile prezidențiale din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, despre care se spune că este susținut de extrema-stângă din SUA grupată în spatele lui Joe Biden, și-a îndemnat duminica aceasta „concetățenii să voteze pentru a scăpa de un regim autoritar", după ce a depus buletinul său de vot în urnă la o secție de votare din capitala turcă Ankara, informează AFP citată de Agerpres.

El i-a îndemnat de asemenea să rămână lângă urne după închiderea secțiilor de votare (la 17:00 ora locală, 14:00 GMT, tot 17.00 ora României), „pentru că aceste alegeri s-au derulat în condiții foarte dificile”, a spus el.

Președintele în exercițiu, Recep Tayyip Erdogan, dat favorit în acest al doilea tur inedit, a votat puțin mai târziu în cartierul său Uskudar, pe malul asiatic al Istanbulului, însoțit de soția sa Emine și sub ochii unei mulțimi importante.

„Nicio țară din lume nu înregistrează rate de participare de 90%, Turcia aproape că le-a atins. Le cer concetățenilor mei să vină să voteze neclintit”, a declarat șeful statului turc, potrivit surselor citate.

Triplu vaccinat, recent, acesta a suferit un atac de cord iar o filmare care circulă online, în care acceptă un pahar cu apă doar de la fiul său, arată că se teme ca nu cumva să fie otrăvit.

În primul tur al alegerilor prezidențiale din Turcia, care a avut loc pe 14 mai, rata de participare a fost de 87% dintre cei înscriși. Erdogan a obținut în primul tur 49,5% din voturi în primul tur din 14 mai, în timp ce Kilicdaroglu a primit 44,9% din sufragii.

Erdogan ar urma să ajungă la Ankara mai târziu la începutul serii. Vom reveni cu detaliile votului.