ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Contrabandiștii ar putea intenționa să redeschidă ruta de contrabandă cu emigranți prin Marea Neagră, între Turcia și România, cu sute de oameni sosiți deja cu bărcile în ultimele câteva săptămâni.

Agenția UE a frontierelor, Frontex, a declarat marți că sosirile recente sunt probabil parte a unui efort mai amplu al contrabandiștilor pentru a vedea dacă pot trimite oameni prin România în locul insulelor grecești,scrie EuObserver intr-un articol.

„E un pic prea devreme pentru a vorbi de redeschiderea rutei, dar e posibil ca acești contrabandiști să testeze cum funcționează – asta e o posibilitate”, a declarat o purtătoare de cuvânt a agenției, cu sediul la Varșovia. „Credem că ar putea fi doar testare. Supraveghem această rută din 2011”, a declarat ea.

Paza de coastă românească a anunțat în weekend că aproximativ 200 de refugiați din Iran și Irak au ajuns cu barca în portul Mangalia din România. Pe una dintre bărci se aflau 36 de copii, potrivit Rador.

Eugenio Ambrosi, directorul regional al biroului din Bruxelles al Organizației Internaționale pentru Migrație, a declarat și el marți că sosirile din România constituie „un indiciu clar” că traficanții și contrabandiștii caută alternative.

România nu e parte a spațiului Schengen, în care e călătorește fără pașaport. Totuși, cu ruta vest-balcanică închisă și cu oameni blocați pe insulele grecești, unii pot privi România ca pe o variantă mai atractivă.

Sosirile din România survin totodată pe fondul unei relative creșteri a sosirilor zilnice din insulele grecești, comparativ cu anul trecut.

În medie, 93 de oameni încă mai debarcă zilnic pe coastele grecești, mulți sfârșind în proceduri îndelungate de azil și în condiții de trai proaste.

Aproape 1.900 au fost trimiși înapoi în Turcia, după semnarea acordului privind migrația de către UE și Ankara la începutul lui 2016.

Returnările ar putea crește dramatic dacă în Grecia consiliul de stat va respinge total contestațiile depuse de sirieni în privința faptului că Turcia este sau nu o țară sigură pentru refugiați.