ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Mii de persoane au asistat luni în Piața Tahir din centrul capitalei yemenite, Sanaa, la execuția unui bărbat condamnat la moarte pentru violarea și uciderea unei fetițe de trei ani.  Cazul a șocat o țară întreagă, iar execuția publică a fost difuzată pe larg în mass-media de către comunitatea Huthis din Yemen, fiind dată ca exemplu al eforturilor rebelilor șiiți pentru combaterea criminalității în zonele controlate de ei.

Mohamed al-Moghrabi (41 de ani) a fost adus în piață în mijlocul unui dispozitiv de securitate impresionant, deoarece poliția se temea ca nu cumva condamnatul să fie linșat de mulțime.

Bărbatul a primit 100 de lovituri de bici, măsură ce făcea parte din condamnarea sa, după care a fost culcat pe burtă, cu fața la pământ, și executat prin împușcare, cu mai multe gloanțe trase la nivelul omoplatului pentru a-i fi atinsă inima, scrie The Sun.
 
Verdictul prevedea o execuție în public. Autoritățile capitalei yemenite, controlată de către rebelii pro-iranieni, au vrut să facă din execuția în public un exemplu al dorinței lor de a lupta împotriva criminalității.

Comunitatea Huthis sprijinită de către Iran este prinsă de doi ani într-un război declarat cu guvernul recunoscut internațional și condus din Arabia Saudită de către președintele Abedrabbo Mansour Hadi. Hadi a fost nevoit să încheie un acord de împărțire a puterii după căderea Sanei în mâinile grupului de rebeli Houthis în septembrie 2014.
 
Rebelii Houthis au refuzat să participe la "un guvern de unitate națională", deși au continuat să ocupe poziții cheie și clădiri în capitala Sana și controlau teritoriul din nordul Yemenului. După ce Congresul General al Poporului l-a înlăturat de la putere și a respins alegerea cabinetului său la 8 noiembrie 2014, acesta a plecat în Arabia Saudită, care la data de 26 martie 2016 a lansat atacuri aeriene în Yemen împotriva comunității Houthis, declanșând intervenția militară și războiul civil.

Mai mult de 8.000 de persoane au fost ucise și milioane de persoane au fost strămutate în timpul conflictului. Alte aproape 2000 de persoane au murit într-o epidemie de holeră în luna aprilie. Organizația Națiunilor Unite a descris Yemenul drept „cea mai mare criză umanitară din lume”, cu 10 milioane de civili care au nevoie urgentă de ajutor pentru a supraviețui, pe măsură ce țara se află în pragul foametei.